Wedding

Hier komt de traditie van de huwelijksreis vandaan

Het bruiloften seizoen is in volle gang en wie in een bepaalde leeftijdscategorie is aanbeland heeft elk weekend wel zo’n romantisch feestje op de planning staan. Maar terwijl jij na het vangen van het bruidsboeket, de vele wijntjes en de dansjes of foute deuntjes van de DJ’s jezelf richting huis begeeft pakt het bruidspaar het vliegtuig.

Just Married en op naar een tropische bestemming. Maar, waar komt de traditie van een huwelijksreis of honeymoon eigenlijk vandaan? Het begon allemaal in de 19e eeuw in het Engeland. Pasgetrouwde stellen trokken er na de bruiloft op uit om verschillende familieleden op te zoeken die niet bij de bruiloft konden zijn. Deze verplichte bezoekjes klinken een stuk minder relaxt dan de tropische vakanties van vandaag de dag. Pas aan het einde van de 19e eeuw veranderde deze traditie pas een beetje en kreeg de huwelijksreis de vorm die wij nu kennen.

Als je naar het Nederlandse woord huwelijksreis kijken dan snappen we deze term nog wel. Het is letterlijk een reis die je na je huwelijk maakt, maar hoe kreeg deze 19e eeuwse trip de naam Honeymoon? Als pasgetrouwde op bezoek bij een paar random familieleden klinkt alles behalve zoet.

Er zijn een paar theorieën. Het woord ‘Honeymoon’ zou komen van het Scandinavische woord “hjunottsmanathr”. Een term die gebruikt werd voor de situatie waarbij de bruid ontvoerd werd door de bruidegom en van haar familie verborgen werd totdat die de zoektocht opgaven en accepteerden dat ze hun dochter nooit meer zouden zien.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat het woord van de schrijvers Rochard Huloet en Samuel Johnson afkomstig zijn. Zij gebruikten de term “hony mone” in de 16e eeuw voor de korte periode na de bruiloft waarin het getrouwde stel gelukkig is. Zij geloofden dat wanneer de realiteit van het getrouwde leven toesloeg de happiness snel ver te zoeken was.

Maar de meest letterlijke theorie komt uit de vijfde eeuw. De gasten gaven het bruidspaar mead cadeau. Een alcoholisch drankje gemaakt van honing, “honey”. Dit werd gegeven omdat het zou helpen met de vruchtbaarheid van het koppel. Na de eerste maan “moon” dronk het bruidspaar als man en vrouw samen de mead om hun huwelijk te vieren.

Wij hopen dat de laatste theorie ook daadwerkelijk is waar het woord honeymoon zijn oorsprong vindt, want dit is toch meteen de meest romantische uit het rijtje nietwaar?

Deel dit artikel
Back to top