Beauty

7 tips om van dat ellendige snoozen af te komen

Het is ochtend, je wekker gaat en je wilt niets liever dan je nog even omdraaien. Als je dit doet en de wekker een paar minuten later opnieuw zet, beleef je opnieuw die ervaring van het alarmerende geluid. Snoozen kan een vervelende gewoonte worden die moeilijk is om te doorbreken. Voordat je het weet ben je 45 minuten bezig met opstaan.

Gelukkig is er iets wat je kunt doen om van deze routine af te komen. Wij hebben 7 tips voor je op een rij gezet!

1. Gebruik je bed enkel om in te slapen
Even een filmpje kijken in bed, een spelletje spelen of gewoon kletsen: het zijn allemaal dingen die iedereen bijna doet. Toch is het niet zo slim, want op die manier is je bed niet écht meer een slaapplaats. Onderbewust schakel je dan ook niet meer over tot een slaapmodus zodra je onder de dekens ligt.

2. Ga sporten in de ochtend
Naast dat je het beste kunt opstaan wanneer de zon opkomt, kun je ook het beste sporten in de ochtend en bij voorkeur buiten. Niet alleen ben je jouw dag dag goed begonnen, ook neem je lekker wat daglicht op én slaap je beter in de avond als je regelmatig sport.

3. Wees voorspelbaar
Ken je die verhalen van mensen die net voordat de wekker gaat, al wakker worden? Dit komt omdat ze een routine hebben opgebouwd. Voor je lichaam is dit ideaal omdat je 90 minuten voordat je wakker hoort te worden, al bezig bent met ontwaken. Hierdoor wordt je een stuk lekkerder wakker. Als je doelloos gaat snoozen, heb je geen fijne routine en wordt opstaan alleen maar moeilijker.

4. Eet gezond
Als je een gezond voedingspatroon hebt, dan krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Eet bij voorkeur geen grote maaltijd meer 3 uur voordat je gaat slapen: je lichaam gaat dan haar best doen om het te verbranden met als resultaat dat je het warm krijgt.

5. Zorg voor een fijne slaapomgeving
Je slaapt het allerfijnst als je kamer een beetje koel is: 16-18 graden is ideaal. Onder dekens wil je het natuurlijk lekker warm hebben, maar je lichaam moet zich ook kunnen ontdoen van die hitte en dat wordt gedaan via je hoofd. Een frisse kamer is daarom een must. Ga je slapen? Laat dan een uur van te voren je telefoon voor wat het is: schermen en met name een gsm in je slaapkamer voorkomen dat je lekker slaapt, zeker als je 'm niet ingesteld hebt op een speciale avondmodus en het ding midden in de nacht gaat trillen omdat iemand iets leuks met je wilt delen.

6. Voorkom het jetlag effect in het weekend
We zijn geneigd om het er even lekker van te nemen en zaterdag en zondag uit te slapen (als je dan niet moet werken natuurlijk). Het resultaat is niet alleen dat je uit je ritme bent, maar ook dat je waarschijnlijk zondagavond niet moe genoeg bent om op tijd te gaan slapen. Je hebt immers al langer in je bed gelegen en de kans is groot dat je niet zoveel uitgevoerd hebt op deze dag. Het resultaat? Een ontregeld ritme die in de buurt komt van het gevoel van een jetlag. 

7. Sta op of slaap gewoon langer
Vraag jezelf eens af: als je aan het snoozen bent, had je dan niet veel beter gewoon kunnen slapen in plaats van tig keer wakker te worden? Het klinkt heel logisch en dat is het ook. Sta op, of slaap gewoon langer. Snoozen is nooit voordelig om te doen.

Deel dit artikel
Back to top