We hebben allemaal wel een beetje een idee over hoe het leven van een model is. Vaak lijkt het glitter en glamour, maar is het in de werkelijkheid wel even anders. Lange uren maken, in het begin weinig geld verdienen en je moet zien te overleven in een wereld waarin mensen hun eigen agenda hebben waar nogal nare dingen in kunnen staan. Maar hoe is het nou écht om model te zijn en wat moet je weten als je als model aan de slag gaat?
Tanja Kok was in dienst bij het Jeugdjournaal toen ze ineens de kans kreeg om als model te gaan werken. Ook al was Tanja geen jonkie meer voor een model - ze was al 25 toen ze begon - toch zijn er dingen geweest die ze graag had willen weten toen ze professioneel aan de slag ging voor de camera. Kok schreef een boek over haar ervaringen als model én voelde flink wat modeprofessionals aan de tand. Het resultaat? Een heerlijk boek dat niet alleen leuk is om te lezen als je de ambitie hebt om model te worden, maar ook voor 'normale vrouwen' die interesse hebben in het reilen en zeilen van de modewereld.
Vandaag lanceert Tanja haar boek en wij hadden de mogelijkheid haar per mail even aan de tand te voelen. Lees het interview hieronder!
Je schrijft in jouw boek dat authenticiteit bij modellen belangrijk is. Wat maakt jou authentiek en heb je gemerkt dat je daarin een ontwikkeling hebt doorgemaakt tijdens je carrière?
Wat mij authentiek maakt is mijn achtergrond. Ik heb communicatie gestudeerd en bij het Jeugdjournaal gewerkt en dat betekent dat ik in een samenwerking met een creatief team mij ook aanpas aan de mensen om mij heen. Ik heb belangstelling voor ieders functie binnen het team. Ik heb mij verdiept in hun vaktaal zoals ook modeontwerper Edwin Oudshoorn adviseert aan modellen. Natuurlijk heb ik een ontwikkeling doorgemaakt. Toen ik met modellenwerk begon, was het een nieuwe wereld voor mij en had ik natuurlijk mijn aarzelingen in de contacten. Als journalist durfde ik mensen alles te vragen maar als beginnend fotomodel nam ik een afwachtende houding aan. Na enige tijd maakte ik weer een combinatie van mijn eerdere werkervaringen bij de televisie en verbreedde ik mijn kennis door te onderzoeken hoe het leven van internationale fotomodellen is.
Modellen worden soms gezien als 'dom' en je wilt in je boek een aantal keer laten zien dat dit niet het geval is. Op welke manier ben jij wel eens onderschat?
Ik kreeg regelmatig de opmerking te horen dat ik toch wel slimmer was dan dat ik eruit zag. In het begin had ik een verdedigende houding en begon ik uit te leggen dat ik een studie had afgerond en een goede baan had opgegeven om model te worden. Na een tijdje liet ik ze maar kletsen, maar zagen ze mij wel boeken lezen als ik moest wachten. Ik heb ook collega modellen vaak zien studeren of een businessplan zien schrijven in de wachtkamer van de castings of tijdens shoots en shows. Zo kon ik de conclusie maken dat de opmerking 'een model is dom' een vooroordeel is. Je bent je eigen bedrijf, zzp-er, moet je eigen administratie bijhouden, acquisitie plegen en je moet je kunnen redden in verschillende talen tijdens je werk in wereldsteden. In mijn boek interview ik ook fotograaf Carli Hermès en die zei: "Ik heb nog nooit een dom model voor mijn lens gehad." Ik vond het een noodzaak om dit in mijn boek aan te kaarten.
Tanja met Carli Hermès
In het boek geef je de omschrijving van bizarre aspecten van modellenwerk zoals social bookings, image modeling en sugardaddy's met voorbeelden van anderen. Wat is het meest bizarre wat jij ooit hebt meegemaakt tijdens je carrière als model?
Voor mijn boek schreef ik twaalf verhalen 'De wereld van Mila'. Ik kon het model Mila ook eigen ervaringen meegeven. Een belangrijk hoofdstuk met Mila speelt zich af in Milaan. Daar overkwam mij het volgende: Mijn boeker stelde mij voor aan een bevriende filmregisseur die er zogenaamd voor zou zorgen dat ik bij de televisie een opdracht kreeg. Na vijf minuten vertrok mijn boeker al van tafel. Vervolgens bood de regisseur mij een appartement in het centrum van Milaan aan en een designertas. En voordat ik van de verbazing was bekomen, zoende hij mij vol op mijn mond, met tong, en rende ik het restaurant uit. Ik heb toen meteen mijn koffers gepakt en ben vertrokken. Dit verhaal beleeft Mila, maar aan het einde van 'Help! Ik ben model' kom ik hier zelf op terug.
Wat vind jij het leukste aan het model zijn?
Het leukste aan model zijn vind ik dat je mag werken met een creatief team met enthousiaste professionals. Je streeft ernaar samen een topprestatie te leveren met een goede sfeer in de samenwerking. Als je een leuke dag hebt op de set zie je dit altijd terug in de foto's. Het allerleukste vind ik het reizen, nieuwe landen en culturen ontdekken en als je een shoot hebt op een zonnige locatie waar je de mooiste kleding toont... Tja dat is natuurlijk helemaal geweldig!
In het boek zijn tips te lezen over hoe je het beste jezelf kunt presenteren. Wat is jouw top drie, die ook toepasbaar is voor 'ons gewone vrouwen', en waarom?
1. Bereid je goed voor. Practice makes perfect zeggen de Amerikanen. Als je goed bent voorbereid, hoef je ook niet last van zenuwen te hebben.
2. Wees altijd jezelf. Het klinkt als een cliché maar er is niemand zoals jij en ieder mens is uniek.
3. Durf uit te spreken wat je plannen voor de toekomst zijn. In het begin vond ik het best eng om te zeggen dat ik schrijver wilde zijn, maar vanaf het moment dat ik dat durfde uit te spreken zagen andere mensen mij ook in die rol en kreeg ik eerder opdrachten. Dus mijn advies is wees duidelijk, anderen kunnen jouw gedachten niet raden en laat dus merken wat je dromen zijn.
'Help, ik ben model' van Tanja Kok is nu hier te bestellen bij Bol.com.
Beeld: Miranda Smit & Tanja Kok