Haarverzorging

6 redenen waarom je haar blijft breken

6 redenen waarom je haar blijft breken

Wil jouw haar maar niet langer groeien en breekt het steeds op een bepaalde lengte af? Of wordt je haarlijn verpest door korte, piekerige plukjes? Dan is je haar beschadigd. Het goede nieuws: je kunt er iets aan doen. Wij zetten de 6 voornaamste redenen van breken op een rij.

1. Verven

Iedere vrouw die haar lokken regelmatig verft weet hoe lastig het is om je haar sterk en gezond te houden. Chemicaliën hebben nu eenmaal geen goede invloed op de conditie van je lokken. Ze breken langzaam de beschermlaag van je haarzakjes af. Dus ga je té enthousiast aan de slag met bleek, of overlap je een kleur te vaak, dan worden je haarzakjes aangetast en kunnen haren uiteindelijk breken.

2. Stylingtools

Gebruik je regelmatig een stijl-, krultang of föhn? Dan kan ook dit de reden zijn dat je haar breekt. Hitte is dé oorzaak als het gaat om beschadigde lokken. Wil je dus voorzichtig met je haar omgaan? Investeer dan in een stylingtool van goede kwaliteit. Vergeet ook niet je haar te preppen met een heat protector.

3. Te goed wassen

Je haar kan dus ook zoiets als té schoon zijn. Wanneer je je haar 'overwast' drogen de natuurlijke oliën op je hoofdhuid uit (deze heb je juist nodig om je haar gezond te houden). Hoe moet je je haar dan wassen? Dat is afhankelijk van je haartype. Heb je fijn haar? Dan heb je maar weinig shampoo nodig en juist veel conditioner. Heb je droog of grof haar? Dan heb je meer shampoo nodig en wat minder conditioner. Voor alle haartypen geldt: voorkom te veel shampoo, want daardoor droogt je haar uit en dat kan uiteindelijk breuk veroorzaken.

4. Te ruw borstelen

Je haar te ruw borstelen (en zeker ook touperen) kan ook zorgen voor het breken van je lokken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je plastic kammen beter vermijden en in plaats daarvan een zachte peddelborstel gebruiken. Deze borstel is wat wijder waardoor er minder wrijving ontstaat. Ga je toch touperen? Doe dit dan nóóit na het sprayen van haarlak, want dat maakt je haar gevoelig.

5. Niet naar de kapper gaan

Wil je je haar laten groeien en skip je daarom de kapper? Niet doen, dit werkt averechts. Hoe meer tijd er tussen een knipbeurt zit, hoe langer de beschadigde punten zijn die de kapper moet afknippen. Om gespleten punten te voorkomen kun je het beste iedere 8 tot 10 weken naar de kapsalon gaan. En als je daar dan bent, dan is dit iets wat je nooit moet doen. 

6. Je schoudertas

Last but not least, ook je schoudertas kan je haar beschadigen. Denk maar eens aan al die keren dat je je tas over je haar gooide en je je lokken er vervolgens onderuit moest trekken... Bijna dagelijks toch? Niet meer doen...

Beeld: BrunoPress
Deel dit artikel
Back to top