Haarverzorging

Dit zijn de oorzaken van haaruitval en zo ga je ze tegen

Dit zijn de oorzaken van haaruitval en zo ga je ze tegen

Dol op je wapperende manen en en krijg je een hartverzakking wanneer een paar haren uitvallen en richting grond zweven? Geen paniek. Leuk is anders, maar vaak zijn er genoeg manieren waarop je haaruitval tegen kunt gaan.

We verliezen gemiddeld zo'n 100 haren per dag. Lang niet elke haar die je verliest, duidt dus direct op haaruitval. Wanneer de haaruitval aanzienlijk verergert, kan er wel sprake zijn van haaruitval. De volgende oorzaken zijn het meest voorkomend bij haaruitval en het allerfijnste: we vertellen je ook hoe je het verhelpt. 

1. Haaruitval door stress

In een stressvolle periode kun je meer haar verliezen dan normaal. Ongeveer 90 procent van onze haargroei bevindt zich in de anagene groeifase. Na deze fase gaat de cyclus van haargroei over in de katogene fase, ook wel de overgangsfase van haargroei naar rust. De haar groeit dan niet verder en gaat over in de telogene fase, waana hij na zo'n vier maanden uitvalt. In een stressvolle periode, kunnen veel haren ineens overgaan in deze laatste fase. 

Door stress maak je ook het mannelijke hormoon androgeen aan, wat grote invloed heeft op de haargroeicyclus. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen is namelijk het hormoon dat zorgt voor snelle(re) haargroei. Het mannelijke hormoon androgeen daarentegen, kan het groeiproces juist tegenwerken en de haargroeicyclus verkorten. 

2. Haaruitval na zwangerschap 

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap voller haar, doordat het vrouwelijke hormoon (daar is 'ie weer) oestrogeen toeneemt. Bij zwangere vrouwen zit dan ook 95% van het haar in de groeifase. Rond de bevalling daalt het oestrogeengehalte in het bloed juist, waardoor de haren sneller in de rustfase en dus de uitvalfase komen. Het kan dan ook zo zijn dat je na de bevalling ineens heel veel haar verliest, en ook de textuur van het haar verandert. Gelukkig is dit volkomen normaal en na zo'n zes tot acht maanden is de normale haarcyclus meestal weer hersteld. 

3. Haaruitval door gewichtsverlies

In een korte periode veel lichaamsgewicht verloren? Dan kan dit weleens de oorzaak zijn van haaruitval. Wanneer je ten tijde van een crashdieet ineens veel voedingsstoffen uit je dieet schrapt, loop je kans op tekorten. Je haar heeft namelijk baat bij gezonde vetten, zoals visolie. Zo'n zes à twaalf weken na een heftig dieet kan flinke haaruitval dan ook voorkomen.

4. Haaruitval door vitaminetekort

Haaruitval kan ook voortkomen door een vitaminetekort, zoals B12, vitamine C, vitamine D, koper of ijzer. Voel je je al een tijdje energieloos en futloos? Dat kan een teken zijn dat je te weinig vitamines binnenkrijgt. Gaat dit ook nog eens gepaard met haaruitval? Dan weet je dat het tijd is om supplementen in te slaan om je dieet mee aan te vullen. Versterk je haar met voedingssupplementen die biotine, vitamine B12 en silica bevatten. Fijne bijkomstigheid: deze zijn niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je nagels en het bindweefsel van de huid. 

5. Zo verhelp je het

Haaruitval veroorzaakt door medicatie, een haarziekte, een medische ingreep of een plotselinge hormoonschommeling zoals een zwangerschap is niet eenvoudig te voorkomen. Een bewuste levensstijl kan wél helpen om in andere situaties het haarverlies te verminderen. Probeer langdurige periodes van stress te vermijden en verzorg je haar goed. Laat je lokken aan de lucht drogen na het douchen en bewerk ze niet teveel met hardnekkige stylingtools. Kies geschikte verzorgingsproducten voor je haartype en geef jezelf af en toe een hoofdhuidmassage. Je lokken zullen je dankbaar zijn! 

In dit artikel geven we je 5 handige tips om je haar in no time lang te laten groeien. 

 

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top