Gezichtsverzorging

Hoe je met de pil kan stoppen zonder dat je last krijgt van acne

Hoe je met de pil kan stoppen zonder dat je last krijgt van acne

Stoppen met het slikken van de anticonceptiepil is iets wat de laatste tijd steeds vaker gedaan wordt door vrouwen. Jarenlang was het nemen van de pil bijna iets wat vrouwen vanzelfsprekend deden, maar daar is duidelijk verandering in gekomen.

Ik ben nu ook al een jaar aan het 'ontpillen' met alle gevolgen van dien. Maar waarom zouden we überhaupt willen stoppen met de pil? 

 

Waarom stoppen?

Veel vrouwen zijn ook wel benieuwd hoe het leven zonder de pil is. Daar was ik er ook één van. Waar de pil veel positiefs met zich meebrengt, heeft het ook veel nadelige bijwerkingen. Per persoon verschilt het hoeveel last je van nare bijwerkingen hebt. Denk aan gewichtstoename, minder zin in seks, stemmingswisselingen en gevoelige borsten. Zo had ik zelf amper bijwerkingen, maar merkte ik wel dat het mijn emoties enorm neutraliseerde en het impact had op mijn stemming. 

Wat gebeurt er als je stopt?

Je lichaam krijgt geen kunstmatige oestrogeen en progestageen binnen. Hierdoor gaat je hormoonhuishouding schommelen en veranderen. Langzaam komt je natuurlijke hormoonproductie op gang en daarmee ook je natuurlijke menstruatiecyclus. Het nadeel is dat je hormoonhuishouding compleet van slag is, zeker als je de pil jarenlang hebt geslikt. Door die schommeling kan je dus acne krijgen, ongeacht of je er gevoelig voor bent of niet. 

Hoe voorkom ik het? 

Er zijn meerdere manieren om de uitbraak van je acne tegen te gaan en om het te voorkomen. Ook als het niet lukt om het te voorkomen, zijn er manieren om het te behandelen. 

1. Begin eerder met een nieuwe skincare routine

Je huid zal gaan veranderen en je kunt hier voordat je met de pil stopt, al op inspelen. Ga er het liefste zes weken van te voren al mee aan de gang. Op deze manier geef jij je huid de tijd om te wennen en voor te bereiden op de de verandering in je hormoonhuishouding.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

2. Gebruik retinoïden

Retinoïde is een heel effectief middel tegen acne omdat de werkzame stoffen de hyperkeratinisatie bevorderen. Met andere woorden: dit betekent dat retinoïden het groeiproces van de huidcellen stimuleren. Doordat de huidcellen sneller groeien, vallen oude exemplaren sneller waarvoor weer nieuwe 'zuivere' huid voor in de plaats komt. Dit helpt ook tegen littekens

3. Toch maar medicijnen slikken?

Als het van buitenaf behandelen van acne niet werkt, kan je altijd proberen om medicijnen te slikken die puistjes tegengaan. Het beste wat je kunt doen, is naar de dokter gaan om te vragen wat hij of zij jou aanbeveelt. Je kunt ook doorgestuurd worden naar de dermatoloog als je acne erg heftig is (dit had ik ook, het was geen pretje). 

4. Eet gezond

Probeer zoveel mogelijk gezond en zo min mogelijk vet te eten. Er is geen concreet bewijs dat voedsel echt invloed zou hebben op je huid, maar wel dat het kan helpen om kleine onzuiverheden te doen verhelpen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ella (@sweetly_salted_berry) op

5. Verzorg je huid goed

Dit gaat echt het verschil maken. Haal je make-up er altijd af als je gaat slapen en raak je gezicht niet te vaak aan met je handen. Nog wat tips: verwissel je kussenslopen regelmatig en drink genoeg water. 

Hoelang duurt het voordat mijn huid weer normaal is nadat ik ben gestopt?

Dit verschilt per persoon en hoe hevig je huid reageert op de hormoonschommelingen. In het algemeen kan je last blijven houden van acne uitbraken tot zes maanden nadat je bent gestopt. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top