Gezichtsverzorging

7 x ingrediënten in make-up om te vermijden als je snel puistjes krijgt

7 x ingrediënten in make-up om te vermijden als je snel puistjes krijgt

Puistjes, wat zijn ze toch vervelend. Vooral voor mensen die snel puistjes krijgen is het erg lastig om te voorkomen dat je er morgenochtend weer eentje vindt op je gezicht. Je kan een puistje natuurlijk bedekken met make-up, maar wist je dat make-up ook puistjes kan veroorzaken?

Verschillende ingrediënten die vaak terug te vinden zijn in cosmetica veroorzaken vaak pukkels. Om jou te helpen om deze te vermijden, hebben wij ze even voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de zeven ingrediënten die je moet vermijden als je snel puistjes krijgt.

1. Olie

Producten die olie bevatten, staan bekend om hun voordelen voor de huid. Jammer genoeg is dit voor een acnegevoelige huid niet het geval. Olie in make-up kan namelijk de poriën verstopt laten raken waardoor je sneller puistjes krijgt. Olie oorten die vooral voorkomen in make-up zijn amandel-, avocado- en kokosolie.

2. Parfum

Parfum wordt vaak gebruikt in make-up maar voor iemand die snel puistjes krijgt, is het het beste om dit zo veel mogelijk te vermijden. Parfum zorgt namelijk voor huidirritaties en verstopte poriën. Voor benzaldehyde, een veel voorkomend aromatisch ingrediënt, moet vooral opgepast worden. Dit parfum wordt door verschillende merken gebruikt en verstopt erg makkelijk de poriën. Op zoek gaan naar een make-upmerk dat helemaal geen parfum in hun producten gebruikt, is dus zeker aan te raden. Hierdoor voorkom je allergische reacties en natuurlijk acne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Clinique (@clinique) op

3. Siliconen

Siliconen worden vaak gebruikt in primers om een glad effect aan de huid te geven. Dit ingedriënt kan je, als je snel puistjes krijgt, jammer genoeg beter vermijden. Siliconen kunnen namelijk net zoals olie de poriën verstoppen en de huid uitdrogen. Een goed alternatief hiervoor is hyaluronzuur. Dit geeft namelijk een soortgelijk effect maar is hydraterender dan siliconen. 

4. Natriumchloride

Deze term zegt je misschien niet veel, maar het is eigenlijk niets meer dan een moeilijk woord voor zout. Je zou niet verwachten dat er zout zou worden gebruikt in make-up maar toch is het waar. Zout dient in cosmetica namelijk vaak als verdikkingsmiddel. Het wordt vaak gebruikt in foundation. Net zoals zout eten kan make-up met zout erin voor puistjes zorgen, vooral rond de mond en op de kin.

5. Lanolin

Lanolin is een stof waar je zeker ver vandaan moet blijven als je snel puistjes krijgt. Hetzelfde geldt voor veganisten want lanolin is een moeilijk woord voor de olie van schapenhuid. Hierbij is het ook lastig om te ontdekken op de verpakking vanwege de verschillende benamingen. Termen om naar te zoeken zijn geacetyleerde lanoline-alcohol, geëthoxyleerde lanoline, PEG 16 lanoline en solulan 16. Naast de kans dat je er puistjes van krijgt, is het ook mogelijk om contactdermatitis of eczeem te krijgen van lanolin. Van afblijven dus!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Urban Decay Cosmetics (@urbandecaycosmetics) op

6. Petrochemische stoffen

Petrochemische stoffen zijn wat lastiger om te ontdekken in make-upproducten. Dit komt omdatze vaak een andere naam krijgen op de ingrediëntenlijst. Om deze stof te kunnen ontwijken, kan je zoeken naar paraffine, minerale oliën en vaseline. Deze stoffen worden vaak toegevoegd aan make-up om ervoor te zorgen dat ze langer houdbaar zijn. Jammer genoeg is dit niet het enige wat de stoffen doen. Ze verstoppen namelijk ook poriën wat puistjes veroorzaakt.

7. D & C Rood

Tot slot is er nog D & C rood. Deze stof komt vooral voor in blush, omdat het een rode kleurstof is. Dit is een synthetische kleurstof die gemaakt is van aardolie of koolteer. Veel varianten op deze stof mogen al niet meer gebruikt worden in cosmetica, maar sommige varianten nog wel. De stof wordt aangeduid met cijfers. Zo heb je bijvoorbeeld D & C rood 3 of 40. De nummers waar iemand met een gevoelige huid vooral voor op moet passen zijn 27 en 40.

Wil jij op de makkelijkste manier erachter komen of deze ingrediënten in jouw make-up zitten? Lees dan dit artikel over de beste apps om jou hierbij te helpen.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top