Tegenwoordig kunnen we er bijna niet meer omheen: botox. Het is niet alleen een trend geworden onder influencers maar ook onder de jongvolwassenen. Het wordt gezien bij iemand en dat wordt dan mooi gevonden en ja, dan wil je het natuurlijk zelf ook!
Het begint vaak bij de lippen opspuiten, maar zo zie je al snel meer dingen waar je ontevreden over bent. Wat mensen vaak vergeten is dat botox gif is, wat in jouw lichaam gespoten wordt. Wordt er eigenlijk voor zo'n ingreep gekeken naar de risico's?
Wij vonden dat het tijd werd om de belangrijkste gevaren op een rijtje te zetten
Aan de Erasmus MC in Rotterdam is er een onderzoek uitgevoerd om de risico's van botox en filler behandelingen in kaart te brengen. Het blijkt dat 86,5% van de behandelingen met botox en fillers bij vrouwen wordt uitgevoerd. Als dat omgerekend wordt naar iedereen tussen de 17 t/m 70 jaar, heeft dus 1 op de 52 vrouwen in Nederland een botox of filler behandeling ondergaan. Bij de mannen is dit 1 op de 324. In het jaar 2017 werden er in totaal 390.000 ingrepen gedaan wat betreft wallen of rimpels wegwerken of de lippen voller maken. Door dit enorm grote aantal is het zeker belangrijk om te kijken naar wat nou de risico's zijn van al die ingrepen.
Er worden tegenwoordig steeds vaker en vaker traangootbehandelingen gedaan. Tijdens die behandeling worden de wallen en de donkere kringen onder de ogen als het ware 'weggehaald'. Als de botox die daar gespoten wordt niet goed zit, kan het zo zijn dat je dubbel gaat zien. Ook kunnen verkeerde zenuwen geraakt worden, waardoor je bepaaldde bewegingen met het gezicht niet meer kan maken. De risico's bij het voller maken van de lippen zijn bloeduitstortingen of zwellingen. In het ergste geval kunnen er zelfs stukken van je lip afsterven. Er worden ook spieren rondom de mond behandeld om de lipllijnen te verminderen. Het kan dan tijdelijk zo zijn dat jij je mond niet volledig kan sluiten, waardoor je gaat kwijlen. Ook kan drinken daardoor minder soepel gaan. Bij de behandeling van de zogenoemde 'gummysmile' wordt de spier van het tandvlees tot rust gebracht, waardoor je bij het lachen minder tandvlees ziet. Als er bij deze behandeling op de vekeerde plek geprikt wordt of een verkeerde hoeveelheid geprikt wordt, kan de lip gaan hangen. Gelukkig zijn dit allemaal risico's en komt het in de meeste gevallen niet voor.
Of jij er nou wel of niet voor kiest om een botox behandeling te ondergaan, moet je natuurlijk lekker helemaal zelf weten. Wij vonden het toch belangrijk dat je van deze risico's af weet, voordat je besluit om ermee aan de slag te gaan. Het allerbelangrijkste is daarnaast dat je een écht goede plek jezelf laat injecteren. Er zijn genoeg prutsers en jouw gezicht is vakwerk meer dan waard!