We worden allemaal zo ontzettend blij van verse kruidenplantjes in onze keuken en een paar mooie, grote planten in huis. Je koopt ze op de markt of in de supermarkt en je bent helemaal tevreden. Helaas is dit geluk van korte duur want voordat je het weet staan ze er allemaal treurig bij. Je blijft de verschillende kruiden en planten kopen maar toch slaag je er niet in om ze in leven te houden. Dankzij deze 5 tips houd jij je planten wél langer in leven.
Alleen al van de geur van bijvoorbeeld basilicum of peterselie gaat jouw hart sneller kloppen. Je krijgt onwijs veel zin om een heerlijke maaltijd te bereiden met deze verse kruiden. Niets is zo lekker dan kokkerellen met verse ingrediënten. Je gebruikt de plantjes op een avond bij het koken en iedereen geniet intens van jouw kookkunsten. De volgende keer dat je het kruid weer wilt gebruiken, is het helemaal verschrompeld en slap. Hoe kan dat nou? Je hebt ze nog water gegeven, zeg je tegen jezelf in je hoofd.
Hier wordt vast een hele bekende situatie geschetst voor velen van jullie. Ook kamerplanten zijn voor veel mensen knap lastig om in leven te houden. Door alle drukte van het dagelijkse leven schiet het er keer op keer bij in om ze even wat water en aandacht te geven. Met deze 5 tips ga jij je (kruiden)planten nooit meer vergeten en zorg jij ervoor dat je ze dit keer wel in leven houdt.
De planten uit de supermarkt zijn gekweekt om niet lang mee te gaan. Logisch dat jouw kruidenplantje het niet langer dan een week volhoudt. Dat is namelijk precies zijn houdbaarheidsdatum. Een goede marketingtruc, want mensen blijven ze toch wel kopen. Wat je beter kan doen, is ze kopen bij een tuincentrum. Wat natuurlijk nog beter is, is om ze zelf te kweken. Kruidenplanten zijn geschikt voor een moestuin, maar je kan ze ook binnen kweken in een pot.
Wanneer jij een plant koopt bij een tuincentra (of op een andere plek) is het van groot belang om de plant aandacht te geven wanneer je hem in huis haalt. Als je wilt dat de plant kan blijven groeien, is het belangrijk om hem te verpotten. Gebruik ook verse extra grond. Zo krijgt de plant meer ruimte en kunnen de wortels beter groeien. Doordat hij nu beter voedingsstoffen tot zich kan nemen, groeit de plant sterker, beter en langer. Mocht je toch een plantje uit de supermarkt halen, verwijder dan meteen het plastic dat er omheen zit. Een plant zit nooit in plastic, dus zorg dat het zo veel mogelijk in een natuurlijke habitat wordt geplaatst. Daarnaast is het niet verstandig om een kruidenplantje uit de supermarkt op een schoteltje te zetten. Zo kunnen de wortels snel rotten. Zet ze dus liever in een pot met verse aarde.
Planten houden van zonlicht. Zet ze daarom dichtbij het (keuken)raam om ervoor te zorgen dat ze een maximale hoeveelheid zonlicht binnen krijgen. Dit stimuleert het groeiproces namelijk. Door veel toevoer van zonlicht gaan de planten sneller groeien en worden ze sterker van geur. Planten houden er niet van om verplaatst te worden, want dan moeten ze zich aan de temperatuur aanpassen. Ook houden de kruidenplanten er natuurlijk niet van om hartje zomer vol in de zon te staan, maar dat spreekt voor zich.
Per plant verschilt het enorm wat de juiste verzorgingsmethodes zijn. De ene plant heeft veel water nodig terwijl de ander met één keer bewateren al blij is. Weet daarom van tevoren wat voor soort kamerplanten je in huis haalt. Verdiep je erin of vraag het bij aanschaf. Zo voorkom je een verkeerde manier van verzorging. Belangrijk voor kruidenplanten is dat ze voldoende water tot zich nemen en dit doen ze graag zelf. Gooi daarom geen glas water bovenop de plant, maar zet de pot liever in een laagje water zodat de wortels het geheel zelf kunnen opnemen. Als de grond in de pot droog aanvoelt, weet je dat water geven weer nodig is. Bij planten is het belangrijk om ook de bladeren te besprenkelen met water. Gebruik hiervoor een plantenspuit. Zo blijven de bladeren ook gezond. Om je kamerplant in leven te houden, moet je dode of hangen bladeren verwijderen zodat er ruimte komt voor nieuw blad.
Het is belangrijk om de kruiden niet zomaar van de plant af te knippen of te trekken. Vaak kies je de mooiste blaadjes en die trek je los om als garnering te gebruiken op je bord of als kruiden in de pan. Gebruik je handen niet. Hier kunnen bacteriën aan zitten die je over kan dragen op de plant. Gebruik liever een schaar. Knip de hele stengel van ongeveer één à twee centimeter vanaf de grond. Zo kunnen ze weer gemakkelijker teruggroeien. Laat je vooral ook niet misleiden als de kruidenplant slap hangt. Hiermee geeft hij aan dat hij water nodig heeft. Na het bewateren, merk je dat het kruid binnen een mum van tijd weer de oude is.