We hoeven je niet te vertellen dat we met z'n allen verslaafd zijn aan onze telefoon. De nieuwe generatie groeit ermee op en wij zijn er inmiddels aan gewend dat we onze smartphone voor alles nodig hebben. Zodra we een treinreis willen plannen, gebruiken we daarvoor onze telefoon of wanneer we de weg naar een nieuw restaurant zoeken. Je smartphone is niet meer te missen.
Zodra we denken aan een dag zonder telefoon schrikken de meesten van ons een beetje. Hoe blijven we nu op de hoogte van alles? We denken gauw dat we een heleboel missen en claimen dat we écht niet zonder kunnen. Toch kun je heel wat dingen doen om net iets minder tijd aan jouw telefoon te besteden.
We kennen het allemaal: in slaap vallen met je telefoon. Nog eventjes een laatste keer scrollen op Instagram of het kijken van de laatste aflevering van jouw favoriete serie. Terwijl jij op jouw telefoon zit, komen er ondertussen berichtjes binnen, net als in de ochtend. Hierdoor blijf je misschien wel nog langer wakker. Het is daarom belangrijk om je telefoon 's avonds en 's ochtends op de 'niet storen modus' te zetten. Zo word jij niet gestoord door notificaties of andere berichten. Hierdoor is het ook veel makkelijker om niet in slaap te vallen of op te staan met jouw telefoon. Naast de inkomende berichten, geeft jouw smartphone zogenaamd 'blauw licht' af. Wat veel nadelen heeft.
Jouw werkmail kan onbewust voor veel stress zorgen. Wanneer jij gaat tellen hoevaak je per dag jouw mail opent, kom je er waarschijnlijk achter dat dit veel meer is dan je misschien denkt. Even je mail checken voordat je in slaap valt, zorgt er ook voor dat je een stuk minder snel wegdoezelt. Misschien is het wel een mailtje waar jij niet blij mee bent, dit kun je niet gelijk oplossen. Zodra jij jouw mail app van je telefoon afhaalt, zul je zien dat je een stuk minder bezig bent met jouw werk en telefoon.
Het is slim om jouw telefoon als gereedschap te gebruiken. Zie hem daarom als iets dat je niet per se nodig hebt maar als iets dat je kunt gebruiken voor informatie. Hierdoor open jij minder snel verslavende apps, waarbij je doelloos rondscrolt. Gebruik je telefoon slim, kies minder voor spelletjes en social media maar gebruik hem wanneer je hem écht nodig hebt. Voor bijvoorbeeld het nieuws. Wanneer jij dit gaat proberen dan zul je zien dat je eigenlijk heel vaak alleen jouw telefoon gebruikt om andermans leven te bekijken. Na een tijdje werkt dit zelfs uitputtend.
Het belangrijkste van alles is dat jij weet dat je gelukkig kunt zijn zonder telefoon. Wanneer jij je niet druk maakt zodra deze niet in zicht is maar gewoon fijn je leven leeft, weet je dat je een gezonde relatie hebt met je smartphone. Probeer eens minder te denken aan wat anderen aan het doen zijn en leef in het nu!
Social media in apart mapje
Apps zoals Instagram worden misschien wel het vaakst geopend op jouw telefoon. Elke dag ben jij bezig met wat er gebeurt en verfris jij jouw tijdlijn om te kijken of er al iets nieuws bij is gekomen. Dit zorgt ervoor dat we nooit écht kunnen ontspannen. Veel mensen hebben zelfs last van fomo, oftewel 'fear of missing out'. Dit betekent dat mensen bang zijn om van iets niet op de hoogte te zijn of zelfs achter te raken op andere mensen. Dit zorgt weer voor stress en onbewust negatieve gedachten. Zodra jij het icoontje van jouw favoriete social media app op jouw openingscherm ziet, is het super makkelijk om deze snel te openen. Heel wat keren op een dag. Zodra jij deze apps in een aparte map hebt gezet, waar je iets meer voor moet scrollen, zul jij minder snel hierop kijken.