Health

Zo zorg je ervoor dat je niet gaat snacken wanneer jij je verveelt

Zo zorg je ervoor dat je niet gaat snacken wanneer jij je verveelt

Je kent het vast wel: je bent net die heerlijke muffin aan het eten terwijl jij je bedenkt dat je een kwartier ervoor jouw lunch op hebt. Je had dus duidelijk geen honger meer, maar je was gewoon verveeld. Wanneer de verveling komt opspelen grijpen we al gauw naar snacks. Maar hoe komen we hiervan af?

Je staat voor de zoveelste keer voor de koelkast na te denken over wat jouw volgende tussendoortje wordt. Niet om jouw honger te stillen maar gewoon, omdat je er zin in hebt. Tenminste... omdat je dénkt dat je er zin in hebt. Zodra jij afgeleid bent zul je zien dat je dit tussendoortje niet had genomen. Dit doe je dus volledig uit verveling. Het kan lastig zijn, vooral in deze quarantaine tijden, om hiervan af te komen. Toch is het niet onmogelijk, zolang jij weet dat je hier mee wilt stoppen. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet.

Waarom we naar snacks grijpen

Onze hersenen houden ervan om stimulans te krijgen. Eten zorgt hiervoor en geeft ons voldoening. Het zorgt voor de meesten van ons ook voor blijdschap; wanneer we lekker eten voorgeschoteld krijgen, krijgen we een fijn gevoel van binnen. Het is dan ook logisch dat we dit zovaak en zoveel mogelijk willen ervaren.

Daarnaast zijn de snacks van nu hier helemaal op ingesteld. De merken weten wat we lekker vinden en spelen hier goed op in. Een lekkere crunch, smelten van iets op jouw tong of andere factoren zorgen ervoor dat jij wilt blijven eten. Onze hersenen kunnen het simpelweg niet weerstaan. Wanneer jij dus even niks te doen hebt, grijp je al snel naar jouw favoriete tussendoortjes. Negen van de tien keer zijn deze ook nog eens ongezond, omdat deze aan onze fantasieën voldoen. Waar het op neerkomt: zodra we geen stimulans ervaren willen we ervoor zorgen dat deze terugkomt en doen we dit via eten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Food (@food) op

Hoe stop je het eten van deze tussendoortjes?

Het kan ontzettend lastig zijn om te beslissen dat jij wilt stoppen met deze bezigheid. Voor veel mensen is het onbewust een stiekeme hobby geworden. Wanneer jij je er bewust van bent dat je dit doet, kun je dit dus als iets positiefs zien. Er zijn een aantal manieren, die jij zelf kunt toepassen, om ervoor te zorgen dat je hiermee stopt.

1. Maak de snacks moeilijk bereikbaar

Wanneer jij weet dat je een hele lade vol hebt aan jouw favoriete chips, snoep en koek dan zal je hier veel sneller naar grijpen. De mogelijkheid om van dit eten te genieten is dan ook veel groter dan wanneer je deze producten niet in huis hebt. Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk ongezonde snacks in huis te halen, maar wanneer jij hier toch soms van wilt genieten kun je deze best kopen. Zorg er daarbij voor dat je deze snacks op een plek legt waar je niet gauw aan denkt. Ergens hoog in een kastje bijvoorbeeld. Zodra ze minder in beeld zijn, zul je er minder aan denken.

2. Houd jezelf bezig

Natuurlijk is de aanleiding van snacks eten bij verveling: jouw verveling. Zodra je ervoor zorgt dat jij op een andere manier stimulans ervaart, zal je niet meer denken aan het eten. Probeer dus zoveel mogelijk dingen te doen die ervoor zorgen dat jij je niet al te veel uren op een dag verveelt. Andere dingen die jouw hersenen stimulans geven zijn bijvoorbeeld spellen waarin je kunt winnen. Wanneer jij zelf zorgt voor stimulans hoeven snacks jou dit niet te geven.

3. Sta erbij stil

Zodra jij weer eens voor jouw koelkast staat om deze te plunderen, is het belangrijk om hierbij stil te staan. Denk na over waarom je eet en of dit wel nodig is. De zogezegde zin 'je bent wat je eet' kan daarbij goed van pas komen. Denk na waarom jij eet en wat. Wanneer jij gezonde keuzes maakt zal je trots op jezelf zijn. Wees je ervan bewust dat jij alleen naar de ongezonde snacks grijpt wanneer jij je verveelt.

4. Kies voor gezonde opties

Er is niks mis met het eten van veel tussendoortjes, zodra deze gezond zijn. Kies eens in plaats van een zak chips voor een kleurrijke bowl met verschillend fruit. Hierna voel jij je een stuk beter en zul je niet dat schuldige gevoel ervaren.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top