Tijdens de pandemie hebben veel mensen een coronabuikje erbij gekregen. De Nederlandse Encyclopedie heeft het begrip al toegevoegd en omschrijft het als "(het) bol buikje dat het gevolg is van gebrek aan beweging tijdens een coronaquarantaine". Wij denken dat het meer ligt aan het eten van ongezonde snacks.
Waarom hebben we massaal een craving voor junkfood? Wij leggen het je uit.
Mensen verliezen hun inkomen, studenten lopen vertraging op en er heerst eenzaamheid in crisistijd. Deze en andere gevolgen van de pandemie zorgen ervoor dat we veel stress ervaren. Door ongezond te eten vervullen we onze biologische drang en soms kan dat goed zijn. Onze lichamen hunkeren naar ongezond eten omdat deze de stress verminderen. Helaas alleen wel op de korte termijn. Als we deze stress niet wegnemen kan dit zorgen voor chronische stress en ontstaan er ergere gezondheidsproblemen.
Cortisol is een hormoon die ons lichaam regelmatig aanmaakt, bijvoorbeeld in de ochtend zodat we met (meer) zin opstaan. In de avond wordt de hoeveelheid cortisol minder, zodat we kunnen relaxen en in slaap kunnen vallen. Tijdens acute stressvolle situaties, schiet het cortisolniveau omhoog. Het cortisolniveau gaat weer omlaag zodra we suiker consumeren en daarom krijgen we zin in bewerkt voedsel.
De wetenschap bewijst dat onze cellen tot op een zekere hoogte een geheugen hebben. Het is daarom heel natuurlijk dat we tijdens moeilijke tijden verlangen naar troostvoedsel. We hunkeren ineens naar eten waar we eerder troost uit hebben gehaald. Comfort food kan voedsel zijn waarmee we zijn opgegroeid, traktaties die we kregen of gerechten die vaak werden gemaakt door een geliefd familielid. Troostvoedsel uit het verleden geeft ons een gevoel van veiligheid en comfort. Een gevoel die we in deze tijd nodig hebben.
Eten is een multisensorische beleving en onze (voornamelijk) virtuele levens zijn dat niet. Vooral wanneer we snacks eten, ervaren we dat met meerdere zintuigen. Naast proeven, ruiken en zien, ervaren we bij snacks ook textuur. Denk aan de knapperigheid van chips bijvoorbeeld. Daarnaast is de verpakking vaak visueel aantrekkelijk en voelt het eten goed aan op onze vingers en in onze mond. Het afgelopen jaar hebben we weinig beleefd en daarom is het heel normaal dat we meer willen snacken.
Natuurlijk is te veel ongezond voedsel niet goed voor ons op de lange termijn. We moeten snacken met mate en proberen onze stress te verminderen met andere activiteiten, zoals lichte beweging en meditatie. Maar maak je niet druk om je coronabuikje. Dat is heel normaal - zolang het niet helemaal uit de hand loopt natuurlijk.