Als je je telefoon heel vaak gebruikt, is het logisch dat je telefoonbatterij snel op twintig procent eindigt. Al hebben velen ook dat hun mobiel amper een halve dag meegaat. Herken je dit? Dan is het hoog tijd om even je smartphone te checken. Je kunt je telefoonbatterij een handje helpen!
Probeer allereerst extreme hitte of kou te vermijden, wanneer je je telefoon gebruikt. Hitte of kou verslechtert de batterij van je telefoon sneller.
Als je je telefoon oplaadt, doe dit dan op een rustig tempo. Geen haast! Hoe langzamer, hoe beter. Het helpt ook om je telefoon via een laptop of computer op te laden. Dan gaat het automatisch langzamer, doordat het de stroomsterkte van je telefoon beperkt.
Misschien ben je zelf dol op een batterij, die is opgeladen tot 100 procent. Nou, je telefoon wordt veel blijer van een batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent. Het meest blij worden ze van een telefoonbatterij rond de 50 procent. En echt: zo erg is het niet. Het maakt namelijk blijkbaar ook niet uit als je vervolgens af en toe je batterij oplaadt. Zolang je het gedurende de dag maar telkens eventjes doet, bijvoorbeeld om tot de 55 procent te komen.
Waarschijnlijk laad je je telefoon meestal ’s nachts op. Alleen is het niet heel goed wanneer je telefoon vervolgens zo’n vijf uur lang in de lader ligt met een volle batterij. Gelukkig worden telefoons tegenwoordig slimmer! De nieuwste iPhones hebben standaard ‘geoptimaliseerd opladen’ aan staan (instellingen -> batterij -> batterijconditie). Hierdoor laadt je telefoon ‘s nachts eerst alleen op tot 80 procent. Tegen de tijd dat je wakker wordt, gaat de telefoon pas richting de volle batterij. Heb je deze functie niet standaard op je telefoon? Zoek dan even naar apps die je batterij helpen tijdens het opladen.
Dit is wel een logische tip, maar ook een heel goede. Verlaag af en toe de helderheid van je scherm. Dat bespaart een hoop energie! Je telefoonscherm kan zichzelf ook automatisch aanpassen aan de omgeving. Nadeel is wel dat de lichtsensoren van je telefoon dan meer moeten werken. En ja, dat kost weer batterij.
Niet iedereen vindt dit even fijn. Zeg nou zelf: dan ben je net een artikel aan het lezen, wordt je scherm langzaam donkerder. Bloedirritant! Maar het bespaart wél energie als je telefoonscherm al na een minuut uitschakelt (in plaats van twee minuten). Misschien kun je het zelfs op een halve minuut zetten. Al is dit echt aan jou. Je kunt natuurlijk ook tussentijds wisselen. Ben je aan het koken volgens een recept? Zet ‘m op twee minuten. Ben je druk aan het werk? Houd het dan op een halve minuut.
Ga eens door je apps heen en kijk welke de meeste batterij slurpen. Je hoeft apps niet per se te verwijderen. Wel kun je bijvoorbeeld bepaalde pushnotificaties uitzetten. Ook is het een optie om lightversies te downloaden van apps. Facebook heeft bijvoorbeeld zo’n versie. Over Facebook gesproken: als je de normale app hebt, check dan zéker de instellingen. Wist je bijvoorbeeld dat je de auto-play functie bij Facebookvideo’s kunt uitzetten? Ga in de Facebook-app naar instellingen en daarna naar media. Je kunt hier zelfs eventueel de resolutie van video’s verlagen.
Sowieso is het goed om je telefoon soms even op besparingsmodus te zetten. Vooral wanneer je onderweg bent en weinig batterij hebt natuurlijk. Al kan het in principe altijd. De functie is er niet voor niets!
Tot slot moet je oppassen met Wi-Fi-verbindingen. Wacht, huh? Blijkbaar kun je beter niet gebruikmaken van Wi-Fi wanneer de verbinding zwak is. Het kost je dan namelijk meer batterij om de Wi-Fi-verbinding te krijgen. Oeps!