Een tijd lang was de wereldwijde klimaatcrisis een groot onderwerp van discussie. Die discussie is nu niet zo levendig meer, aangezien vrijwel iedereen het er over eens is dat klimaatverandering wel degelijk aan de orde van de dag is. Akkoorden zijn gesloten en doelen zijn opgesteld: men gaat er wat aan doen. Nu is het vooral dé vraag hoe die doelen behaald gaan worden. Ook crypto speelt daar een rol bij.
In deze blog wordt de rol van crypto in de strijd om het behoud van Moeder Aarde besproken. Want kun je nog wel een muntstuk dogecoin kopen én meehelpen aan het klimaat?
Blockchain netwerken vallen en staan met miners. Miners zijn mensen die hun computer, dit zijn hele speciale en geavanceerde computers, beschikbaar stellen voor het netwerk. Deze computers lossen vervolgens verschillende wiskundige problemen op en worden dan ‘proof-of-work’ genoemd. Die systemen kosten volgens veel mensen, waaronder klimaatactivisten, veel energie en zijn daarom slecht voor het klimaat. Gelukkig is het blockchain systeem op weg naar een beter alternatief. Dit alternatief wordt ook wel een ‘proof-of-stake’ model genoemd en kent, als het goed is, een schoner en duurzamer proces. Uiteindelijk zal het beste van twee werelden tot uiting komen: blockchain en minder uitstoot!
Goed, hierboven staan natuurlijk twee vrij lastige termen: ‘proof-of-work’ en ‘proof-of-stake’. Dat ‘proof-of-stake’ beter zou zijn, is al gezegd. Maar wat is dan precies het verschil tussen ‘proof-of-work’ en ‘proof-of-stake’? Proof-of-work, ook wel PoW genoemd, is een gedecentraliseerd systeem en is de drijvende kracht achter het Bitcoin-netwerk. Het kost enorm veel energie om dit netwerk draaiende te houden. Proof-of-stake, ook wel PoS genoemd, vereist minder krachtige computers. Deze computers hebben een kleinere energiebehoefte en zorgen daarom voor minder uitstoot. Op deze manier zal PoS veel zuiniger zijn dan PoW en dezelfde veiligheid kunnen bieden. Op Anycoin Direct kun je hier meer over lezen.
Er bestaan verschillende rapporten die uitwijzen dat blockchain op den duur kan zorgen voor minder uitstoot en daarmee zorg dragen voor een beter klimaat. Door gebruik te maken van blockchain netwerken, kunnen bedrijven binnen de energietak transacties beter digitaliseren en goedkoper maken. Dit alles leidt uiteindelijk tot meer kapitaal dat vrijkomt en dus gebruikt zou kunnen worden voor duurzame investeringen. Ook transparantie in alle processen zou beter gewaarborgd kunnen worden.
Daarnaast komt uit deze rapporten dat ‘smart contract’, dit zijn eigenlijk digitale contracten waar je alles over het onderwerp van de transactie te weten kunt komen, een goed kader kunnen vormen voor transacties die schone energie als doel hebben. Je kunt met deze ‘smart contracts’ namelijk veel te weten komen. Een voorbeeld hiervan is of een bedrijf zich aan de regels met betrekking tot duurzaamheidseisen houdt.
Ook zouden consumenten, door het gebruik van blockchain, zich meer bewust kunnen worden van hun impact op het klimaat. Dit komt doordat er beloningsprogramma’s ingesteld kunnen worden met blockchain. Particulieren belonen wanneer zij zich houden aan duurzaamheidseisen via blockchain, zou een goede ontwikkeling kunnen zijn op weg naar een beter klimaat.