Het is niet leuk en charmant, maar een oogontsteking komt helaas veel voor. Veel mensen zijn nou eenmaal dol op wat mascara of eyeliner op hun ogen. Gelukkig is het vaak niet voor lange tijd, maar fijn is het niet. Het liefst voorkom je een oogontsteking. Dat kan zeker, als je deze tips volgt!
Eerst is het handig om te weten, wat een oogontsteking is. Je moet het natuurlijk wel herkennen. In veel gevallen gaat het bij een oogontsteking om milde klachten, zoals jeuk, rode en opgezwollen ogen, tranende ogen en een nogal onprettig gevoel in je oog. Mogelijk zit er ook slijm of pus aan de binnenkant van je oogleden en plakken deze wat aan elkaar vast. Misschien heb je een keer ’s ochtends extreem veel moeite met het openen van je ogen. Kijk dan even in de spiegel, want waarschijnlijk ligt het niet (alleen) aan een slaaptekort.
Oorzaken van een oogontsteking zijn verschillend. Al is een virusinfectie of bacteriële infectie de meest voorkomende oorzaak van een oogontsteking. Deze infecties zijn ook besmettelijk. Zo’n virale oogontsteking, veroorzaakt door een virusinfectie, gaat meestal samen met verkoudheidsklachten en komt ook net iets meer voor dan de bacteriële oogontsteking. Het virus in je neus en keel verplaatst zich dan naar je ogen.
Andere oorzaken van een oogontsteking zijn allergieën, irritatie van het oog (door bijvoorbeeld chloor of rook), schimmels, parasieten, een vuiltje, splinter of ooghaartjes in het oog en straling of verbranding.
No worries als je inmiddels ontdekt, dat je een oogontsteking hebt. Bij de milde klachten kom je gelukkig makkelijk zelf ervan af. Vaak geneest je oog binnen één tot twee weken vanzelf. Ondertussen kun je natuurlijk wel een handje helpen aan genezing van je oogontsteking.
Haal allereerst regelmatig de slijm en pus weg uit je ooghoeken. Doe dit voorzichtig met een nat wattenstaafje of -schijfje (in koud water). Heb je veel last van slijm en pus in je ogen? Gebruik dan een schoon, nat washandje. Strijk vervolgens vanuit de buitenste naar de binnenste ooghoek richting je neus.
Vooral in de zomer, maar ook in de winter is een zonnebril verstandig bij een oogontsteking. Wanneer je buiten loopt, is het (dag)licht heftig voor iemand met een oogontsteking. Door een zonnebril te dragen, knijp je minder snel met je ogen.
Grote kans dat je niet eens zin hebt in oogmake-up, wanneer je een oogontsteking hebt. Nou, dat is mooi! Bij een oogontsteking kun je namelijk beter geen oogmake-up dragen, zoals mascara, eyeliner en oogpotlood. Het is zelfs beter om alle oogmake-up weg te gooien. De bacterie van je oogontsteking zit waarschijnlijk in je oogmake-up namelijk. Gebruik daarnaast geen make-up van anderen of testers in een winkel. Mogelijk ben je hier namelijk ook allergisch voor.
Verder is het belangrijk om even van je ogen af te blijven. Wrijf niet te veel in je ogen bij een oogontsteking. Niet alleen maak je het zo misschien erger, ook kan een oogontsteking besmettelijk zijn. Heb je je oog toch aangeraakt? Was dan even je handen, voordat je weer iets of iemand aanraakt.
Tot slot nog een extra tip voor mensen die altijd lenzen dragen. Bij een oogontsteking zijn lenzen namelijk niet heel verstandig. Draag dan beter even een bril. Na de oogontsteking kun je weer lenzen dragen. Zorg in het geval van zachte lenzen wel even voor een paar nieuwe lenzen. Draag je harde lenzen? Maak deze dan extra goed schoon, voordat je ze weer draagt.