Lifestyle

Denk jij te veel na? 11 x zo stop je met overdenken

Denk jij te veel na? 11 x zo stop je met overdenken

Het gebeurt vaak voor het slapengaan, maar ook wanneer je een keuze maakt. Sommige mensen overdenken zo’n beetje alles en dat kan bloedirritant zijn. De worries en gedachten zijn meestal namelijk nergens voor nodig. Wil je dingen minder overdenken? Neem deze tips dan snel in je op, zodat je hopelijk stopt met te veel nadenken.

1. Weet wanneer je overdenkt

Meestal overdenken mensen op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld als je alleen thuis bent of in bed ligt. Weet wanneer je overdenkt, zodat je de gedachten kan onderbreken. Op een gegeven moment ontdek je wel dat je continu bepaalde gedachten hebt. Dat is het moment, dat je overdenkt.

2. Ontdek je patroon in overdenken

Nu je weet wanneer je té veel nadenkt, kun je iets ertegen doen. Ga op zoek naar je patroon in overdenken. Vraag jezelf af: waarom ga je overdenken? Hoe verloopt het in je hoofd? Hoe lang ben je aan het overdenken? Wat gebeurt er met je lichaam? Ontdek zo beter hoe het proces van overdenken werkt bij jou. Dat helpt namelijk enorm, wanneer je wil stoppen met overdenken.

3. Ga even bewegen!

Op het moment dat je overdenkt, wil je dus iets anders doen. Je wil toch stoppen met overdenken? Het beste is om dan iets fysieks te doen. En nee, je hoeft niet meteen naar buiten voor een lange wandeling. Sta gewoon even op en loop naar een andere ruimte of ga stofzuigen. Je kunt ook een muziekje opzetten en een dansje wagen. Shake it off!

4. Doe aan mindfulness

Een beetje ontspanning kan nooit kwaad, vooral niet wanneer je overdenkt. In dat geval is vooral mindfulness een goede tip tegen overdenken. Zo verplaats je je gedachten namelijk. Doe bijvoorbeeld aan meditatie, yoga of doe wat ademhalingsoefeningen. Stretchen, dansen, wandelen of tuinieren helpt ook bij het stoppen met te veel nadenken. Lekker even je hoofd legen!

5. Houd je gedachten niet tegen

Weet trouwens wel dat je de negatieve gedachten niet moet tegenhouden. Als je dit doet, dan worden het er juist meer. Laat de gedachte toe, maar houd je ondertussen sterk. Uiteindelijk wil je de gedachten natuurlijk wegduwen uit je hoofd.

6. Gebruik een dagboek/bullet journal

Het is slim om je negatieve gedachten en zorgen, die vrijkomen tijdens het overdenken, op te schrijven. Gebruik hiervoor een dagboek of bullet journal. Zodra alles op papier staat, kun je makkelijker reflecteren op de gedachten. Je hoeft trouwens niet per se alles op te schrijven. Je kunt ook tekeningen maken of collages.

7. Plan tijd in om te overdenken

Heb je de neiging om te overdenken? Plan dan speciaal wat tijd in om te overdenken, maar houdt het vervolgens ook alleen bij dat tijdstip. Buiten deze periode mag je niet nadenken over het probleem! Zo blijf je niet de hele dag in je hoofd zitten. Plan het trouwens niet vlak voor het slapengaan en zet een timer, zodat je niet per ongeluk te lang overdenkt. Gebruik vervolgens de tijd echt voor al je zorgen en problemen van de dag. Schrijf ook gedachten op, waar je de volgende dag op terug kan kijken.

8. Neem wat tijd voor ontspanning

Neem nu wat tijd voor ontspanning. We bedoelen gewoon een korte break, waar je een rustgevend muziekje opzet. Focus je vervolgens alleen op de muziek, zodat je gedachten langzaamaan weggaan. Probeer echt in een nieuwe, relaxte omgeving te komen.

9. Doe iets leuks

Vaak gaat overdenken gepaard met zorgen, angsten en depressieve gedachten. Wil je hier graag vanaf? Ga dan iets leuks doen, zoals een wandeling (met de hond) of een telefoongesprek met je beste vriend(in). Doe iets waar je vrolijk en blij van wordt.

10. Wees lief voor jezelf

Wees daarna ook lief voor jezelf en beoefen wat zelfliefde. Bekijk bijvoorbeeld TED talks over zelfliefde, die je helpen om mentaal sterker te worden. Dit is vooral een goed idee, wanneer je negatieve gedachten onder meer door onzekerheid ontstaan. Door zelfliefde te trainen word je hopelijk zelfverzekerder over jezelf. Het kost je waarschijnlijk wat meer tijd, maar zelfliefde helpt wel enorm in het leven.

11. Praat over je problemen

Tot slot is het soms goed om te praten over je problemen. Vooral wanneer je te veel nadenkt over bijvoorbeeld relatieproblemen met vrienden, familieleden of je lover. In dat geval moet je dan het beste praten met de persoon of personen in kwestie. Het is vaak makkelijk om elkaars signalen verkeerd te interpreteren. Daarom is communicatie belangrijk. Vind je het moeilijk om direct met je vriend(in), familielid of partner te praten? Ga dan langs bij een therapeut. Hier durf je jezelf sneller open te stellen, doordat de therapeut meer op afstand zit. Daarnaast heeft een professional beroepsgeheim. Je thoughts zijn daar dus hartstikke veilig!

Bron: Mindbodygreen
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top