Dat plastic slecht is voor het klimaat, weten we inmiddels wel. Iedereen doet ook goed z’n best, om zo min mogelijk plastic de wereld in te krijgen. Al bestaat er ook zoiets als ‘verborgen plastic’. Zo zit er plastic in veel meer kleding dan mensen denken. Fossiele mode is de grootste vijand van het milieu, maar grote kans dat je hier nog niets over weet.
Waarschijnlijk heb je veel kleding in je kledingkast hangen, dat onbewust slecht is voor het klimaat. We hebben het hier over fossiele mode. Dit bestaat onder meer uit al je synthetische kleding, zoals blazers, beha’s en panty’s. Deze kleding lijkt niet direct schadelijk. Het lijkt niet op plastic, toch? Maar ook dit soort kleding is niet goed voor het milieu. Voor deze kleding – en ook kleding van polyester, nylon, elastaan en acryl – wordt namelijk een heleboel olie gebruikt. Ruim 60 procent van het textiel wordt gemaakt van materialen, die afkomstig zijn van fossiele brandstoffen. De productie van al deze kleding is vervolgens hartstikke schadelijk voor het milieu. Grote oliebedrijven zijn de grootste vijand van het milieu.
Ondanks dat de fossiele mode slecht is het milieu, worden de materialen toch veelvuldig gebruikt in de mode-industrie. Vooral bij de zogenoemde fast fashion-ketens zijn het populaire materialen en dan met name synthetische materialen. Waarom? De synthetische materialen zijn goedkoop, licht, het slijt minder snel en is makkelijk te onderhouden. Dat zijn in principe goede eigenschappen voor kleding, maar de kleding verpest wél ons klimaat. En toch blijven de winkels zulke kleding produceren, omdat de klanten het toch wel kopen.
Dat de fossiele mode lang meegaat, is misschien wel duurzaam. Al laat het, zonder dat je doorhebt, ook een heleboel plastic achter in het riool. Yep, in de fossiele mode zit inderdaad wél plastic. Elke keer dat je synthetische of polyester kleding wast, verdwijnt er namelijk microplastic in het riool. Zo komt het uiteindelijk in het milieu terecht en je kan je vast voorstellen hoe dit zich opstapelt.
Helaas is het niet duidelijk welke merken afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Changing Markets ontdekte dat veel merken hier niet open over zijn. Wereldwijd kregen 55 modemerken een enquête toegestuurd, waarop maar 31 bedrijven reageerden. Daarvan gaven overigens 27 bedrijven niet genoeg informatie over hun leveranciers van synthetisch materiaal. Dat blijft dus mysterieus.
Naast dat bedrijven niet transparant zijn, wordt er binnen de ‘duurzame mode’ sector soms ook gelogen over polyester. Dit is een marketingstrategie en noemen ze ook wel greenwashing. Er wordt dan gezegd, dat polyester duurzamer is dan natuurlijke stoffen. Inmiddels weten we wel beter natuurlijk.
Nu je meer weet over fossiele mode, heb je misschien de behoefte om hier iets tegen te doen. Nou, dat kan zeker! Allereerst kun je sowieso minder kleding shoppen en alleen dingen kopen, die je nodig hebt. Vervolgens zou je alleen bij duurzame merken kunnen winkelen. Online vind je tegenwoordig genoeg lijstjes met duurzame winkels, waar je hopelijk ook een winkel in de buurt vindt. Daarnaast kun je dus beter kiezen voor natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, recycleerde wol en hennep. Heb je toch nog synthetische kleding, dat je graag draagt? Was de kleding dan in een speciale GuppyFriend waszak. Deze zakjes vangen de microplastics op, die je achteraf handmatig kan verwijderen om te recyclen.