We zien steeds vaker het woord 'vegan' opduiken en ook nagellak-fabrikanten stappen massaal over op deze optie. Waarom is dat eigenlijk?
De reden
Tegenwoordig is het steeds normaler om geen vlees te eten of voor een vegan lifestyle te kiezen. Mensen met een hart voor dieren skippen dan ook graag make-upproducten die niet vegan zijn. Iedereen kan hier zo z’n eigen beweegredenen voor hebben, zoals om het milieu willen denken, dierenleed niet willen supporten of simpelweg om wat verantwoorder te leven. Beauty gaat niet meer alleen om er mooi uitzien, maar ook om je goed voelen in wat je draagt. Steeds meer mensen voelen zich er prettiger bij om niet in producten te pronken waar veel dieren voor hebben moeten lijden. Een andere reden kan zijn dat je stoffen wilt vermijden die schadelijk voor je eigen gezondheid kunnen zijn. Vegan make-upproducten zijn dan een goed alternatief, omdat deze vaak natuurlijke ingrediënten bevatten.
Cruelty-free make-up
Niet alleen in nagellak, maar ook in andere cosmeticaproducten zien we steeds vaker vegan varianten terug. Het woord ‘vegan’ geeft aan dat er geen ingrediënten in zitten die afkomstig zijn van dieren én dat het product niet getest is op dieren. Steeds meer make-upliefhebbers worden zich bewust van het indirect supporten van dierenleed bij de aanschaf van op dieren geteste producten. Vandaar dat de vegan opties nu steeds meer uitbreiden, er is meer behoefte aan.
Hoe zit het dan met nagellak?
Nagellak met dierlijke deeltjes bevatten regelmatig talg uit rundervet en het glanzende effect is vaak afkomstig uit vissenschubben. Die ingrediënten worden niet voor niks gebruikt – blijkbaar voegen ze iets toe wat bijdraagt aan het mooie effect of de fijne substantie van een product. Vegan make-upmerken doen dan ook uitgebreid onderzoek hoe ze cruelty-free nagellakjes tot stand kunnen laten komen die net zo mooi en goed zijn als de dierlijke varianten. Je wilt ten slotte niet dat je nagellak er na twee dagen al af begint te pulken of dat de kleur minder intens is. Gelukkig is de techniek tegenwoordig zo ontwikkeld dat dit geen probleem hoeft te zijn. En wat blijkt? Cruelty-free nagellak heeft over het algemeen een hogere pigmentatie.
Ook interessant: wat is fast fashion en wat kun je ertegen doen?
3-free, 5-free, 10-free
Veel nagellak-fabrikanten gebruiken termen als 3-free en 5-free om aan te geven dat het product vrij is van een aantal schadelijke stoffen. 10-free zou dan weer betekenen dat er tien toxic stofjes niet in de mix zijn gegooid. Soms worden deze benamingen verward met ‘vegan’. Verder is het zo dat nagellakfabrikanten zo’n x-free claim naar eigen hand kunnen zetten en zelf bepalen wat als schadelijke stoffen beschouwen. Mocht je voor vegan make-up willen kiezen, ga dan voor een merk die de term ‘vegan’ expliciet op het etiket benoemd. Zo weet je zeker dat deze echt vrij is van dierenleed.
P.S.: wist je dat er ook vegan nagellakremover bestaat? En je nagelriemen kun je verzorgen met een plant-based olie.