Fast fashion betekent letterlijk vertaalt ‘snelle mode’ en staat voor relatief goedkope kleding die ‘in’ is. Waarom zie je dit begrip steeds vaker voorbijkomen? Hieronder hebben we alle info rondom fast fashion voor je op een rijtje gezet.
De fast fashion mode-industrie
Deze industrie is ontstaan in de jaren ’70 toen kledingproductie steeds meer werd uitbesteed aan ontwikkeligslanden. De productie vindt dan ook vaak plaats onder slechte omstandigheden met extreem lage salarissen. Er wordt zoveel mogelijk geproduceerd voor de grote massa. De kleding bestaat uit goedkope materialen, hierdoor is deze vaak van slechte kwaliteit. Voordat je het weet is de kleding weer ‘uit de mode’. Hier heeft het dan ook zijn naam aan te danken: collecties die elkaar razendsnel opvolgen. Grote winkelketens krijgen bijna wekelijks een nieuwe lading binnen en er is het hele jaar wel een sale. Dit heeft alles te maken met de massaproductie van fast fashion.
Deze snelle mode is trendy en goedkoop, maar heeft ook een schaduwkant. Het leidt namelijk tot veel afval en is daardoor slecht voor het milieu. Ook de uitbuiting van kledingmakers en zelfs kinderen wordt steeds meer aan het licht gebracht en is natuurlijk niet iets wat je wilt supporten.
Wat kun je er dan tegen doen?
1. Minder kleding kopen
Je hoort steeds vaker dat mensen zichzelf uitdagen om een paar maanden of een jaar geen kleding te kopen. Dit vergt enorm veel discipline, want het is erg verleidelijk om toch even dat ene goedkope topje aan te schaffen. Daarnaast worden we overstelpt met advertenties die ons vertellen om te kopen, kopen kopen. Des te knapper als je jezelf aan zo’n doel kunt houden!
2. 3x check tijdens het shoppen
Natuurlijk kun je jezelf heus af en toe wat leuke, nieuwe kleding gunnen. Je hebt ze ten slotte ook nodig! Als je de behoefte voelt om hier bewuster mee om te gaan, zou je jezelf tijdens het shoppen de volgende vragen kunnen stellen: 1. Heb ik het echt nodig? 2. Hoe vaak ga ik het dragen? En 3. Vind ik het over een paar jaar nog steeds een leuk item?
3. Grote winkelketens vermijden
Grote winkelstraten barsten van de fast fashion. Zo jammer, want een dagje shoppen kan ontzettend gezellig zijn. En hoe praktisch is het dat je zo van de ene naar de andere winkel loopt? Gelukkig zijn hier ook zijstraatjes met vaak kleinere, lokale modewinkels te vinden. Deze verkopen meestal duurzame fashion die op een eerlijke manier is gemaakt. Een andere optie zijn tweedehandswinkels. Dit klinkt misschien een beetje stoffelijk, maar de laatste tijd zie je steeds meer trendy vintage stores waar je zelfs af en toe een verdwaald designeritem kunt spotten. Voor de liefhebbers van online shoppen: deze winkels heb je natuurlijk ook gewoon online! Ook zijn vintagewinkels de ideale plek om oude pareltjes te halen die weer helemaal on trend zijn, zoals de skinny jeans die weer terugkomt.
Snelle mode is dus een vrij serieus probleem, maar weet dat het ook helemaal oké is om hier niet altijd alles aan te kunnen doen – vaak zijn fast fashion items nou eenmaal een stuk goedkoper. Er iets bewuster mee omgaan is al een hele stap. Doe wat voor jou goed voelt!