Lichaamsverzorging

Wat is het verschil tussen verbrande huid en uitslag van de zon?

Wat is het verschil tussen verbrande huid en uitslag van de zon?

De zomer staat voor de deur. Dat betekent niet alleen genieten, maar ook oppassen! De zon kan namelijk veel schade aanrichten aan je huid als je deze niet goed genoeg beschermt. Je huid kan verbranden, maar sommige mensen kunnen ook uitslag krijgen van de zon. Dit is het verschil en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Verbranden

Verbranding van de huid ontstaat wanneer je te lang wordt blootgesteld aan te veel UV-straling. Deze straling komt natuurlijk van de zon, maar ook de zonnebank maakt gebruik van UV-straling. Onder de zonnebank kun je dus ook verbranden. Wanneer je verbrandt, wordt je huid rood en gevoelig. De huid kan ook gaan zwellen en warm aanvoelen. Dit gevoel herkennen we allemaal wel. Je hebt lekker op het strand gelegen, je komt thuis en je bent helemaal rood. Je huid is pijnlijk en douchen is ontzettend oncomfortabel. Na een aantal dagen gaat je huid vervellen. Bij hele ernstige verbranding kan je ook last krijgen van blaasjes op je huid. Deze gaan soms gepaard met andere klachten zoals misselijkheid en koorts.

Verbranding behandelen

Je huid verbranden kun je beter voorkomen dan verhelpen. Het is altijd belangrijk om je goed in te smeren voordat je de zon ingaat. Hiermee voorkom je niet alleen verbranding, maar ook diepere huidschade die kan leiden tot huidveroudering of zelfs huidkanker. Ben je toch licht verbrand? Dan kun je dit behandelen door de huid te verkoelen met bijvoorbeeld aloë vera of aftersun. Bij een heftige verbranding waarbij je blaasjes en andere klachten krijgt, is het aan te raden om een arts te raadplegen.

Uitslag van de zon

Sommige mensen ervaren naast verbranden ook uitslag van de zon. Maar deze uitslag ontstaat niet omdat je te lang in de zon hebt gezeten. Je kan hier last van krijgen bij iedere aanraking met zonlicht. Als je hier last van hebt, heb je waarschijnlijk zonneallergie. De huiduitslag is rood en je krijgt er bultjes van. Door de roodheid wordt de uitslag soms aangezien voor verbranding maar dit is niet zo. De uitslag jeukt en het kan zich verspreiden naar andere plekken op je lichaam. Zonneallergie kan je op iedere leeftijd krijgen, maar de symptomen doen zich meestal al voor in de eerdere jaren van je leven.

Zonneallergie behandelen

Omdat zonneallergie zich al kan voordoen bij weinig blootstelling aan de zon, kun je weinig doen om het te voorkomen. Zonnebrand beschermt je huid tegen verbranding, maar ook tegen zonneallergie. Je huid goed insmeren is daarom altijd verstandig. Bij een lichte vorm van zonneallergie kun je je huid in de lente voorzichtig laten wennen aan de zon.

Bron: Viata.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top