Vrouwelijke voetballers krijgen fors minder betaald dan mannelijke voetballers. Dat is al jaren een feit, maar ook op basis van de vergoeding per gescoord doelpunt verdienen vrouwen fors minder dan de mannen. Er is nog steeds sprake van een behoorlijke loonkloof en daarmee is de genderongelijkheid in de voetbalwereld nog lang niet weg. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de beste vrouwelijke voetballer slechts 1,6 procent van het salaris van de beste mannelijke voetballer verdient. Tijdens het voetbal kijken staan we niet direct stil bij dit soort exorbitante loonverschillen, maar toch zijn ze aan de orde van de dag.
Er gaat steeds meer geld om in het Nederlands betaald voetbal. Zo werd Steven Bergwijn gekocht voor een recordbedrag van 31 miljoen euro. In het onderzoek is gekeken naar ‘de prijs per doelpunt’. Daarmee wordt het jaarsalaris gedeeld door het aantal doelpunten van dit seizoen. Bergwijn had een niet al te best seizoen en dus betaalde Ajax gewoonweg te veel voor de voetballer.
Als Bergwijn in de competitie 24 doelpunten in plaats van 12 doelpunten had gemaakt, dan waren de doelpunten nog steeds duurder dan die van topscorers zoals Xavi Simons of Anastasios Douvikas bij de andere clubs. Dit hangt samen met hun jaarsalaris. Beide spelers hebben 19 doelpunten in de competitie gescoord.
Door de twee spelers met elkaar te vergelijken, is duidelijk dat er een groot verschil zit tussen de ‘prijs per doelpunt’ van beide spelers. Zo krijgt topscorer Xavi Simons voor een jaar bij PSV een salaris van 1.560.000 euro per jaar. Anastasios Douvikas moet het met ‘slechts’ 450.000 euro op jaarbasis doen, ook al scoorden beide spelers evenveel. Simons kreeg 73.462 euro per doelpunt. Douvikas moest het doen met 19.944 euro per doelpunt (bron).
In het onderzoek is ook gekeken naar de algehele prestaties op internationaal niveau. FC Twente betaalde binnen de Eredivisie bijvoorbeeld fors minder aan salarissen van spelers dan Ajax. Wanneer we kijken naar de Premier League, zien we dat Erling Haaland 7.466 euro per minuut verdient. Hij scoorde 36 goals en is daarmee bijna zes ton per goal waard. De Noor mag dan wel flink verdienen, toch zijn er genoeg spelers die nog meer verdienen dan de Noorse spits. Dat komt vooral doordat naar mate je meer scoort, je als speler per doelpunt goedkoper wordt. Per goal betaalt geen andere voetbalclub dan Tottenham Hotspur zoveel voor een goal. Er lopen veel dure spelers rond die ronduit slecht presteren.
Ten slotte is ook gekeken naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het is al jaren bekend dat vrouwen bij lange na niet verdienen wat mannen verdienen met voetbal. Dat terwijl wel gebleken is dat de prestaties van de vrouwen in het voetbal veel beter zijn dan die van de mannen. De best betaalde vrouwelijke voetballer ter wereld is Beth Mead. Zij speelt samen met Vivianne Miedema in de aanval. Mead krijgt ruim 1,2 miljoen euro per jaar betaald.
Dat is niet bepaald veel vergeleken met de mannen. Kylian Mbappé krijgt per doelpunt al bijna het salaris van Mead. Hij krijgt iets meer dan 1 miljoen euro per doelpunt. Daarmee verdient Beth Mead slechts 1,6 procent van het salaris van Mbappé. En er is nog meer ongelijkheid. Mead verdient namelijk zoveel, dat het salaris van andere vrouwen verbleekt. De tweede best betaalde speler in het vrouwenvoetbal is Alexia Putellas (FC Barcelona). Zij verdient zo’n 600.000 euro per jaar.
Dat inkomen steekt behoorlijk af tegen het salaris dat Lionel Messi verdient. Hij was de tweede best betaalde voetballer ter wereld en kreeg een jaarsalaris van 63.640.000 euro bij Paris Saint Germain. Zijn vrouwelijke collega verdiende daar slechts 0,009 procent van. Bij de nummers drie van de top 5 best verdienende mannen en vrouwen blijkt dat de vrouw zo’n 2 procent van het salaris van de man verdient. Daarmee is er een schrikbarend verschil in de salarissen van mannen en vrouwen in het voetbal. Dat mannen en vrouwen evenveel salaris krijgen, is dus zeker in het voetbal niet gebruikelijk.
Tijdens het onderzoek is er gebruikgemaakt van een databestand waarmee het jaarsalaris van voetballers in Nederland en wereldwijd berekend kon worden. Vervolgens is er een top vijf samengesteld met de meest relevante cijfers, zoals bijvoorbeeld het jaarsalaris en het aantal doelpunten. Op basis van deze cijfers is er een top vijf samengesteld voor zowel de mannen als vrouwen om te bepalen wie er het meest en het minst per goal verdient.