Of het nu gaat om een verklaring van je partner, een vage reactie van een vriend(in) of gewoon een onderbuikgevoel, soms wilde dat je gedachten kan lezen. Superkrachten kunnen we je niet aanbieden, maar met deze tips herken je een leugenaar wel veel sneller.
Een simpele vraag als 'waar was je gisteren?' kan al snel uitlopen tot een langdradig antwoord. De kas bestaat dat degene nog even moet nadenken over de juiste formulering van een leugen, maar het kan ook zijn dat ze op dit moment gewoon erg druk zijn. Trek hierbij daarom niet te snel conclusies en voel de situatie aan.
Zit er logica achter het verhaal? Wanneer iemand overmatig veel informatie geeft, kan dat wijzen op een leugen. De allerkleinste details bespreken trouwens ook. De 'leugenaar' heeft dan al enige tijd gehad om over de leugen na te denken, en omdat ze het zo geloofwaardig mogelijknwillen maken bedenken ze allerlei nutteloze details om het verhaal te versterken. Het omgekeerde kan ook: dat de 'leugenaar' niets over het onderwerp kwijt wilt en zo snel mogelijk een ander onderwerp aankaart. Er zot geen logica in beide situaties, dus let hierop.
Oogcontact vermijden, friemelen en frutselen, rood worden of zweten zijn tekenen dat iemand je een leugen vertelt. Ook verwijde pupillen en krabben aan de neus, het oor of de kin wijst erop dat iemand je bedriegt. Non-verbale communicatie vertelt meer dan woorden, en hierom is het belangrijk dat je naar de lichaamstaal kijkt.
Leugenaars kunnen de leugen niet voor een lange tijd volhouden. Ze kunnen tegenstrijdige verklaringen afleggen of in de war raken als ze dieper op een onderwerp in moeten gaan.
Vraag eens door, reageren ze defensief? Boos worden, gooien, beschuldigingen teruggooien of iemand anders de schuld geven hoort bij het patroon van een bedrieger. Zo kunnen ze de aandacht van hunzelf afleiden.
Vertrouwen op je eiegen intuïtie en onderbuikgevoel is het belangrijkst. Als je een ongemakkelijk gevoel bij iemands verhaal hebt is het écht de moeite waard om dit te onderzoeken.