Het is chaos op je werk, je relatie loopt niet goed en alles lijkt tegen te zitten. Tegenslag: we hebben er allemaal wel eens mee te maken. De manier waarop je ermee omgaat zegt veel over jou als persoon. Wat precies? Dat leggen we je uit.
Bij tegenslagen ga je het probleem vaak uit de weg door te doen alsof het niet bestaat. Dit is alleen zinvol als een probleem écht niet op te lossen is. Wanneer het een oplossing in de weg staat is het absoluut geen goede manier om met tegenslagen om te gaan.
Bij tegenslagen probeer je je vaak geruststelkende gedachten in te praten, waardoor je het probleem relativeert. Je denkt bijvoorbeeld terug aan situaties die eerder wél goed afliepen. Een goede strategie, zoalng je jezelf er niet van weerhoud om oplossingen te zoeken.
Je pakt het probleem het liefst meteen aan en denkt er uitgebreid over na. Dit is een goede strategie als het probleem daadwerkelijk op te lossen is. Lukt dit niet? Dan kun je het beste leren van het tweede punt in dit artikel.
Bij tegenslag stel je je passief op. Je bent wel bezig met het probleem, maar je blijft hangen in het eindeloze herkauwen ervan. Je komt hier niets verder mee en betrekt er soms zelfs anderen bij. Er is geen initiatief om het probleem op te lossen. Je mag er natuurlijk zo lang mee bzig zijn als je wilt, maar los het op of laat het los.
Bij problemen uit je je emoties, door ze bijvoorbeeld te bespreken of op te schrijven. Het is goed je hart te luchten, maar overdrijf niet. Het uiten van teleurstelling of boosheid loat meestal geen problemen op, maar werkt juist stressverhogend. Tel even tot tien, haal adem en bedenk wat je met je emoties wilt bereiken.