Lichaamsverzorging

Waarom je je littekens tegen de zon moet beschermen en hoe je dit doet

Waarom je je littekens tegen de zon moet beschermen en hoe je dit doet

Nu de warme en zonnige dagen weer in aantocht zijn, is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Dat betekent op een heerlijke stranddag of terras de schaduw of elke twee uur smeren, smeren, smeren. Vooral bij littekens is dit belangrijk. Dit is waarom.

Littekens 

Wanneer je een keer hard gevallen bent of een operatie hebt gehad, zie je goed hoe een wond geneest. Je huid herstelt en laat een litteken achter. Dit is een zichtbaar overblijfsel van een oude verwonding en een kwetsbare huid die je goed moet verzorgen. Hoe goed je het verzorgt, hangt af van wanneer het litteken is ontstaan. Het is namelijk niet meteen een litteken.

Helingsproces

In de eerste stap van het genezingsproces zit op de plek van het litteken een wond. Deze wond stopt met bloeden, gaat een ontstekingsfase door, vormt bindweefsel en er begint een herstelproces in het weefsel. Wat hierbij overblijft, is een litteken dat zich gaat vormen en ontwikkelen. Dit duurt zo’n 6 maanden tot 2 jaar. Het is heel erg belangrijk om in deze fase uit de zon te blijven, aangezien de littekens zeer gevoelig zijn voor de UV-straling en heel makkelijk verbranden door het weefsel dat zich herstelt. Dat komt doordat er tijdens het herstel ontstekingsmediatoren vrijkomen in de huid (stoffen die worden geproduceerd in reactie op een ontsteking en de activiteit van pigmentproducerende cellen stimuleert). Dit in combinatie met de zon en blootstelling aan UV-stralen heeft post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) tot gevolg. Dit is een donkere verkleuring van je huid. Denk dus niet dat je juist in de zon moet zodat je litteken vervaagt, dat maakt het juist opvallender.

Wat te doen bij post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Bij een bruin of zwart litteken is er waarschijnlijk sprake van hyperpigmentatie. De donkere kleur vervaagt geleidelijk, maar het is vaak een lang proces. Heel vervelend dus. Er zijn dermatologische behandelingen mogelijk als laser, depigmenterende middelen of een chirurgische ingreep, maar ook het effect daarvan duurt lang. Het is daarom beter om het te voorkomen dan genezen.

Bescherming 

Als je litteken nog nieuw is, maar al genoeg genezen, dan pak je gerust even een terrasje met vrienden. Het beste is om dan in de schaduw te zitten aangezien de plek rond het litteken nog dun en kwetsbaar is. Al zit je in de schaduw, het blijft belangrijk dat we onze littekens net als de rest van de huid goed insmeren met zonnebrand. Door de gevoelige huid moet het speciaal verzorgd worden. Het beste is met een hoge beschermingsfactor van SPF 50+. Ook met littekens die helemaal zijn genezen: bescherming boven alles. Zo geniet jij straks van het heerlijke zonnetje.

Lees ook: Waarom je altijd met UV-bescherming moet smeren (ook in de winter)

Bron: laroche-posay.com | vsm.nl
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top