Lifestyle

Zo maak je een tuin van je balkon

Zo maak je een tuin van je balkon

We dromen allemaal van een begroeide tuin, maar wat nou als je alleen een balkon ter beschikking hebt? Met deze tips maak je een groene oase van je balkon.

Groen balkon

Je kent het wel: je wilt graag een tuin maar bezit nu een niet al te groot balkon. Waarschijnlijk heb je een paar hangbakken waar je planten in zitten, en misschien zelfs een pot, maar bijna alles is dood en ziet er droevig uit. Dat is niet wat je wilt, want je gaat natuurlijk voor een mooi groen uitzicht, met kleurrijke bloemen, geurige kruiden en lekkere groenten en fruit. Maar voor het zover is, moet je eerst even stilstaan bij een aantal dingen.

De voorbereiding

Als jij van plan bent op je balkon te gaan tuinieren, zul je eerst na moeten denken over een aantal elementen die jouw tuin kunnen beïnvloeden. Het oppervlak waar je mee zult werken is waarschijnlijk wat kleiner en daarom makkelijker in onderhoud, maar toch zijn er een aantal omstandigheden die je niet over het hoofd gezien wilt hebben om je bloemen en planten optimaal te kunnen laten groeien, zoals:

 

  • Hoeveel wind staat er op jouw buitengebied?
  • Is jouw buitengebied over het algemeen warmer of kouder dan de rest van de omgeving?
  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  • Wanneer is er zon?
  • Waar valt de schaduw en waar is de meeste zon gedurende de dag?
  • Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan het verzorgen van de tuin?

Tuintransformatie

Let dus ook goed op de weersomstanidgheden van jouw buitengebied: waar valt de schaduw en waar zijn de zonnigere plekjes te vinden? Hoe lang blijft de zon op jouw deel schijnen? Staat er veel wind? En is de temperatuur anders bij jou boven dan op de begane grond? Dat is allemaal van belang voor de planten die je neer zult zetten, dus houd dat goed in je achterhoofd. Verder kan een balkon net zo goed werken als in een tuin, als je deze adviezen opvolgt:

 

  • Laat klimplanten tegen de muur aan groeien, of tegen de balustrade. Zo maak je de muren en spijlen mooi groen en voelt jouw 'tuin' al gelijk heel anders.
  • Hangplanten kun je goed kwijt tegen een regenpijp: zo heb je een mooier uitzicht en belemmeren deze planten dit niet. Ook is het altijd leuk om iets aan de muur te hebben, ook als het maar een klein hoekje is.
  • Wissel af met potten in verschillende groottes op de grond en plaats ook hangbakken in verschillende formaten aan de reling. Door te variëren met potten en bakken maak je het een speelse oase.
  • Style plantenpotten bij je eventuele buitenmeubilair om het een samenhangend geheel te maken. Een leuk klein plante op de bijzettafel of een grote pot naast de loungebank maakt het knus en gezellig.
  • Varieer in welke planten je gebruikt: sommige planten staan beter in de volle zon, terwijl andere planten liever schaduw hebben. Kijk ook naar verschillende kleuren bloemen en optioneer voor een leuke moestuin. Geen plant is te gek als je hun voorkeuren in gedachten houdt! 
Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top