Overal op sociale media zien mensen er perfect uit. Prachtige foto’s op onwerkelijke locaties en de mensen op de foto hebben een perfect gezicht. Fomo (fear of missing out) is nog maar het begin van wat dat met mensen doet. Want vaak zijn de perfecte gezichten die we op onze feed zien niet van nature zo. Filters worden door bijna iedereen met sociale media gebruikt. Is dit wel zo verstandig?
Lees ook: Is de opkomst van Ozempic de neergang van body positivity?
Filters veranderen je gezicht naar het schoonheidsideaal dat er op dat moment in is. Dan hebben we het niet over een baby of oma filter maar eerder over de bold glamour filter. Dit soort filters geven je grote ogen met lange wimpers, dikke lippen en een perfect gecontourde neus. Daarbij krijg je ook vollere wenkbrauwen, een egale huid, gelifte ogen, een smallere kaak en ga zo maar door. Dankzij filters hoef jij je foto niet meer te fotoshoppen. Het gebeurt al automatisch. Door dit soort filters raken we de realiteit kwijt. Er is al make-up, plastische chirurgie en nu ook nog filters zodat je er online nog ‘perfecter’ uit ziet. Het schoonheidsideaal dat hierdoor ontstaat, is onrealistisch. Wanneer je geen geld hebt voor plastische chirurgie of make-up producten is het onmogelijk om er enigszins zo uit te zien.
Door een onrealistisch schoonheidsideaal voelen veel mensen zich onzeker. Vooral jonge vrouwen en meisjes hebben hier last van. Deze onzekerheid leidt soms zelfs tot depressie. Een ander gevolg van het regelmatig gebruiken van filters is body dysmorphia. Veel jonge vrouwen zien zichzelf een stuk ‘minder mooi’ dan dat ze er uit zien. Dit vergroot weer de drang om filters te gebruiken. Terwijl de body dysmorphia in de eerste plaats door deze filters is ontstaan. Ze raken zo gewend aan hun gezicht met een filter dat wanneer ze zichzelf in de spiegel zien, ze zichzelf lelijk vinden. Ze raken verslaafd aan het gebruik van filters.
Plastische chirurgie wordt met de jaren populairder. Tegenwoordig willen steeds meer vrouwen lijken op de filters op hun telefoon. Hoewel er geen cijfers bekend zijn over het verband tussen filters en plastische chirurgie, geven klinieken aan wel dit soort verzoeken te krijgen. Er komt dan een vrouw in de kliniek met een foto van zichzelf met de ‘perfect face’ filter waar ze op wil lijken.
Hoewel er filters zijn als de ‘perfect face’ filter betekent dit niet dat de naam klopt. Schoonheid is niet objectief en iedereen vindt weer wat anders mooi. Je hoeft je gezicht niet te verbergen met filters, natural is beautiful.