Gezichtsverzorging

Dit is hoe je kunt zien of je acne hormonaal is

Dit is hoe je kunt zien of je acne hormonaal is

Puistjes zijn nogal vervelend. Soms is de oorzaak heel duidelijk maar soms ook helemaal niet en dat maakt behandelen extra lastig. Dit is hoe je kunt zien of je acne hormonaal is.

Lees ook: Dit zijn de voordelen van face shaving

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is een vorm van acne die kan worden getriggerd door veranderingen in je hormonale huishouding. Het kan gebeuren op verschillende punten in je leven. Denk aan je ovulatie en menstruatie of tijdens een zwangerschap of je menopauze. Je kan ook last krijgen van hormonale acne door een medische conditie zoals PCOS. Hormonale acne ziet er vaak uit als een diep rode puist. Ze zijn vaak terug te vinden op de lagere gedeeltes van je gezicht zoals je kin, kaaklijn of je wangen. Ze kunnen ook op je keel voorkomen.

Hoe zie je het verschil tussen bacteriële acne en hormonale acne?

Om te weten of je te maken hebt met bacteriële acne of hormonale acne is het belangrijk om eerst te kijken naar de timing. Wanneer krijg je last van deze puistjes? Komen ze vooral voor tijdens je menstruatie, dan is de kans groot dat je te maken hebt met hormonale acne. De locatie van de puistjes kan je ook vertellen wat voor soort acne het is, net als het uiterlijk van de puisten. Mee-eters of puistjes met witte puntjes zijn vaak niet hormonaal maar een resultaat van een verstopte porie. Twijfel je over wat voor soort acne je hebt? Dan kun je hiervoor het beste terecht bij een dermatoloog. Zij kunnen het beste zien wat het is en je verder adviseren over de behandeling ervan.

Zo behandel je het

Acne kun je op verschillende manieren behandelen. Je kunt gebruik maken van specifieke skincare die gericht is op het behandelen van puistjes. Denk aan pimple patches op spot treatments. Specifieke ingrediënten in je routine verwerken is ook aan te raden. Denk hierbij aan gycolzuur, salicylzuur, retinol en benzoylperoxide. Dit zijn manieren om de puistjes te verhelpen, maar we begrijpen het ook als je de puistjes liever helemaal voorkomt. Er zijn verschillende manieren om de acne te behandelen, denk aan het slikken van de pil en het behouden van een gezonde levensstijl. Voor specifiek advies over het behandelen van hormonale acne raden we aan om een bezoekje te brengen aan een dermatoloog. Zij kunnen jou het beste adviseren over hoe jij jouw acne het beste kunt verhelpen en voorkomen. Skincare is namelijk helaas nooit een one size fits all.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top