Health

Hier moet je op letten bij het kopen van vitamines

Hier moet je op letten bij het kopen van vitamines

Vitamines zijn essentieel voor een gezonde levensstijl, maar het lukt niet iedereen ze binnen te krijgen door voeding. Hier moet je op letten als je voedingssupplementen met vitamines koopt.

Vitamines

We hebben vitamines nodig om een gezond leven te leiden, en kunnen deze dan ook vaak uit onze voeding halen. Toch lukt dat niet altijd, of krijgen we er te weinig van binnen op een dag. Je kunt hiervoor supplementen slikken, die ervoor zorgen dat je alsnog voldoende binnenkrijgt. Maar hoe kies je nou de juiste uit, en waar moet je op letten?

Ingrediënten

We zien vaak door de bomen het bos niet meer en zijn daarom geneigd het eerste beste supplement die we in de schappen zien te pakken, die met jouw tekort te maken heeft natuurlijk. Toch is dat niet verstandig: je zal eerst naar de ingrediënten moeten kijken voor je het koopt, bijvoorbeeld door op de bijsluiter te kijken. Let erop dat het supplementen zijn met zuivere ingrediënten en wees voorzichtig met onnodige toevoegingen en vulstoffen.

Natuurlijk vs synthetisch

Voedingssupplementen worden doorgaans in twee categorieën verdeeld: natuurlijke supplementen en synthetische supplementen. Vaak worden de natuurlijke voedingssupplementen aangeraden, zoals bij vitamine B12: je lichaam neemt deze natuurlijke stoffen beter en zorgvuldiger op, waardoor de werking soepeler verloopt. Bij synthetische supplementen moeten de stoffen eerst omgezet worden door het menselijk lichaam, waardoor de stof meer tijd nodig heeft om opgenomen te worden. Hierbij gaat ook een deel van de stof verloren.

Dosering

Voor je überhaupt begint aan het innemen van voedingssupllementen, moet je weten dat het niet goed is voor je lichaam om langdurig grote hoeveelheden van een stof binnen te krijgen. Hierdoor maakt je lichaam de stof zelf minder goed en uiteindelijk helemaal niet meer aan. Let daarom heel goed op de dosering, en vergelijk deze met de aanbevolgen dagelijkse hoeveelheid van het supplement. Valt het buiten deze aanbevolgen dagelijkse hoeveelheid? Dan kun je maar beter ver uit de buurt blijven.

Keurmerk

Heb je tot nu toe het hele rijtje gevolgd, maar twijfel je toch of je het juiste voedingssupplement in handen hebt? Kijk dan goed op de verpakking of zoek het product online op, want je kunt vaak keurmerken vinden. Keurmerken laten weten of het product getest of gecertificeerd is door een onafhankelijke instantie. Staat er bijvoorbeeld FSC, MSC, NZVT, EMAS of HACCP op de verpakking of bijsluiter? Dan heb je te maken met onafhankelijke keurmerken en is het meer te vertrouwen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top