Lichaamsverzorging

Wordt je gezicht minder snel bruin dan de rest van je lichaam? Dat komt hierdoor!

Wordt je gezicht minder snel bruin dan de rest van je lichaam? Dat komt hierdoor!

Onze huid is één groot orgaan. Toch gedraagt onze huid zich niet overal hetzelfde. Zo kan het zo zijn dat je gezicht minder snel bruin wordt in de zon dan de rest van je lichaam. Hoe kan dat? Wij zoeken het uit!

Lees ook: Dit zijn de leukste haarstijlen om naar het strand te dragen

Ons gezicht is meer gewend aan de zon

Er zijn een aantal lichaamsdelen die meer in contact komen met de zon dan andere. Dit zijn bijvoorbeeld je handen, onderarmen, je keel en natuurlijk je gezicht. Je gezicht ziet de zon het meest en daardoor is je huid redelijk gewend geraakt aan de straling. Daarnaast maakt je gezicht minder snel melanine aan dan de rest van je huid, dit is het stofje dat ervoor zorgt dat je huid donkerder wordt door de zon. Zeker als je vaak buiten bent, is de kans dus groot dat je gezicht minder snel verkleurt dan de rest van je lichaam. Je gezicht is simpelweg meer gewend aan de zon.

Skincare speelt een rol

Je gezicht behandel je waarschijnlijk met een hoop skincare producten. Je reinigt je huid, exfolieert, en gebruikt andere producten die je huid verzorgen. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat de SPF die je gebruikt wordt ondersteund. Vitamine C maakt je zonbescherming bijvoorbeeld een stuk effectiever. We raden je zeker niet af om dit te gebruiken, maar het is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je in de zon gaat liggen. Daarnaast vernieuwen de huidcellen op je gezicht zich veel sneller dan de andere huidcellen op je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je bruine kleurtje hier sneller kan vervagen dan op de rest van je lichaam.

De dikte van de huid

Je huid heeft overal een andere dikte. Je gezicht heeft een dunnere huid dan je armen. De huid op je oogleden is vrij dun terwijl je wangen een wat dikkere huid hebben. De huid reageert anders op de zon op basis van deze dikte. Je kunt je gezicht zien als die ene vriend die meegaat naar het strand maar wel constant in de schaduw wil zitten. Je gezicht beschermt zichzelf beter tegen de zon omdat de huid kwetsbaarder is. Je kan dit dus zien als je lichaam die voorzorgsmaatregelen neemt tegen inwendige schade door de zon. Je oneven tan is dan misschien vervelend in het moment, maar achteraf zal je je huid zeker dankbaar zijn. Maar onthoud: altijd blijven smeren.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top