Health

3x dingen om te weten over je menstruatiecyclus

3x dingen om te weten over je menstruatiecyclus

Elke maand is het weer zover: je ongesteldheid. Maar hoe werkt je menstruatiecyclus nu eigenlijk precies? Wij vertellen het je.

1. Bijna maandelijkse menstruatiecyclus

We zeggen dan misschien wel dat het een maadelijkse cyclus is, maar dat is niet helemaal zo. Een cyclus is namelijk gemiddels 28 dagen lang. Het kan per persoon verschillen, waarbij een normale cyclus tussen de 21 en de 35 dagen kan zijn.

2. Ander ritme

Vrouwen zijn beresterk, vandaar dat we bijna klakkeloos door het leven gaan, ongeacht door welke fase van de cyclus we gaan. En dat is best knap, want wist je dat de meeste dingen die regelmaat geven in ons leven gebaseerd zijn op de levensstijl van mannen? Vrouwen hebben namelijk meer schommelende fases, waar dat bij mannen meer constant blijft. We hebben te maken met impact op energieniveau, productiviteit en de gemoedstoestand, allemaal door de verschillende fases waar we in onze cycli doorheen gaan. Elke week zijn deze factoren anders en reageert ons lichaan hier op een andere manier op. En dat is precies de reden dat steeds meer vrouwen meer luisteren naar het ritme van hun lichaam. Op die manier kunnen we beter profiteren van wat de natuur ons gegeven heeft, in plaats van tegen de natuur in te strijden.

3. Vier fases

We kennen de eisprong en de ongesteldheidsfase vast allemaal wel, maar onze cyclus is opgedeeld in vier fases:

  1. Menstruatie: In deze fase menstrueer je. Dit begint op de eerst dag van de menstruatiecyclus, en duurt gemiddeld tussen de drie en zeven dagen. Vaak denken mensen dat de menstruatiefase de laatste fase van de cyclus is, maar dat is niet zo. Of nouja, het is een cyclus, dus in principe is er geen begin of eind. In ieder geval wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten en verlaat deze het lichaam via de vagina. Zo kan de baarmoeder als het ware 'opnieuw' beginnen.
  2. Folliculaire fase: Na de menstruatiefase begint de folliculaire fase: hierbij stimuleert het lichaam de groei van follikels in de eierstokken. Je krijgt meer van het vrouwlijke hormoon oestrogeen binnen en de eicellen beginnen te rijpen. Deze fase duurt ongeveer tussen de zeven tot tien dagen.
  3. Ovulatiefase: Halverwege de menstruatiecylcus begint de ovulatie. Dit wordt ook wel de eisprong genoemd. Tijdens de ovulatie komt er een volgroeide eicel uit één van de follikels in de eierstokken en reist deze naar de eileiders, om dara bevrucht te kunnen worden door spermacellen. Deze fase in de menstruatiecyclus duurt meestal maar één of twee dagen. In deze dagen ben je het meest vruchtbaar.
  4. Luteale fase: Ten slotte begint de luteale fase na de ovulatiefase. In deze periode, die ongeveer tien tot veertien dagen duurt, maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Dit gebeurt om het lichaam voor te bereiden voor een eventuele zwangerschap. Als de eicel niet bevrucht wordt, begint de menstruatiecyclus opnieuw.
Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top