Op TikTok zien we bijna dagelijks nieuwe trends verschijnen. Sommige trends proberen we liever niet uit, maar er zijn ook tips op het platform die we eigenlijk best wel interessant vinden. De 'chin strap' (kinband) is er daar een van. Zo'n strap zou een wondermiddel zijn voor een strakkere kaaklijn, een verminderde onderkin en nog veel meer. Maar... de grote hamvraag: werkt het ook echt?
Lees ook: 4 gewoontes waar je cellulitis van krijgt
De meeste dromen zijn bedrog, maar als we gebruikers op TikTok moeten geloven, werkt de chin strap écht. Het zou zorgen voor een strakkere kaaklijn à la Angelina Jolie, een strakkere huid en een kleinere onderkin. Maar, daar blijft het niet bij! De kinband zou ook helpen bij slaapproblemen zoals snurken. Er wordt gezegd dat de chin strap eigenlijk een budgetvriendelijke versie van een facelift is. Wow!
We moeten je chin strap bubbel helaas doorprikken, want volgens Wendy Troxel, PhD, slaapexpert en gedrags- en sociaal wetenschapper bij RAND Corporation werkt een chin strap... niet. Voor een facelift heb je namelijk helaas wel iets meer nodig dan een 'gezichtsafslankende band'. Wil je je gezicht drastisch veranderen, dan kun je het beter zoeken bij plastische chirurgie en fillers. Een chin strap kun je wel gebruiken na een kaakoperatie, waarbij het helpt zwelling te verminderen en het weefsel te ondersteunen tijdens het herstelproces.
TikTokkers halen het toch érgens vandaan? Zou het dan werken bij slaapproblemen zoals snurken? Ook dat kunnen we vergeten. Wendy Troxel zegt hierover: "Het beschikbare wetenschappelijke bewijs ondersteunt het gebruik van een kinband als op zichzelf staande behandeling voor slaapapneu niet". Jammer weer...
Ons advies is dus om vooral niet intrappen in alles wat TikTok zegt. Al moeten we wel toegeven, er zijn flink wat mensen die zeggen dat het wél werkt. Je kunt het dus proberen, maar verwacht er in ieder geval niet teveel van.
fout in embed: media provider niet ondersteund