Lichaamsverzorging

4 gewoontes waar je cellulitis van krijgt

4 gewoontes waar je cellulitis van krijgt

Het is niet vreemd om cellulitis te hebben. Van cellulitis - ook wel de sinaasappelhuid genoemd - heeft bijna elke vrouw wel last De bobbelige huid bij je (boven)benen en billen is heel normaal en je bent dus echt niet de enige die er last van heeft. Toch betekent dat niet dat je er blij mee 'moet' zijn. Wil je er iets aan doen? Let dan op deze gewoontes waar je júist een sinaasappelhuid van krijgt.

Wat is cellulitis?

Cellulite ontstaat als het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, waardoor de bloedvaten vernauwen. Vet, afvalstoffen en vocht kunnen hierdoor slecht worden afgevoerd. Dit zorgt er weer voor dat het bindweefsel verhard waardoor de bobbels en de putjes ontstaan. Je huid kan lijken op de schil van een sinaasappel, vandaar ook wel de naam sinaasappelhuid.

Gewoontes waar je cellulitis van krijgt

Er zijn verschillende oorzaken voor de ontwikkeling van cellulitis bij een persoon. Het hangt van een heleboel dingen af, wat soms best frusterend kan zijn. Want wat moet je nu aanpakken om het tegen te gaan? We hebben een kort lijstje gemaakt met dingen waar je cellulitis van kan krijgen. Doe er je voordeel mee!

1. Zitten

Zitten is iets wat we dagelijks doen. De een meer dan de ander. Wist je dat zitten ook kan zorgen voor meer cellulitis? Te lang zitten kan jou een platte kont mét cellulitis aanbrengen... Dit komt doordat er een tekort is aan bloedtoevoer naar de huid en dat weer zorgt voor het verlies van collageen. Hup, van je gat af!

2. Bepaalde levensstijl

Ben jij iemand die graag vet en veel zout eet, en geen groot fan is van vitaminen en vezels? Dan is de kans groter dat je last hebt van een sinaasappelhuid. Dit heeft namelijk een impact op je bloedvaten en je vetopslag. Ook de mate waarin je aan lichaamsbeweging doet telt mee. Kortom een gezonde levensstijl kan voor minder cellulitis zorgen.

3. Roken

Of je nu af en toe rookt, of toch wel vaak per dag; we weten allemaal dat het niet gezond is voor je. Vooral op lange termijn kun je je lichaam veel schade aandoen. Roken heeft een nadeling effect op de bloedsomloop en hierdoor ook op de mate van de cellulite.

4. Medicatie

Het is tegenwoordig geen taboe meer om medicatie te slikken om zo optimaal door het leven te gaan. Medicijnen kunnen veel voordelen hebben, maar zijn vaak ook voorzien van wat bijwerkingen. Dit komt door een impact op je hormonen, waardoor je meer cellulitis kan krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil, corticosteroïden, antidepressiva en prednison.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top