Health

Beter slapen? Schaf déze slechte gewoonte dan af

Beter slapen? Schaf déze slechte gewoonte dan af

Als je denkt aan beter slapen en slechte gewoontes afschaffen, dan denk je vast aan dingen als minder koffie drinken en niet meer eten na 20.00 uur. Dat is niet voor iedereen haalbaar, maar gelukkig is er een veel simpelere manier om beter te slapen (en uitgeruster wakker te worden). Lees gauw verder!

Slechte gewoonte afschaffen om beter te slapen

Weet je nog vroeger, dat je ouders je een bedtijd gaven? Misschien moest jij altijd heel vroeg naar bed van je moeder, of was jij een van de 'gelukkigen' die altijd laat op mochten blijven? Van bedtijden werder we vroeger misschien niet zo blij (en nu als volwassenen wellicht ook niet), maar volgens experts is het beter om dat wel te doen. De slechte gewoonte die je moet afschaffen om beter te slapen is dus geen bedtijd instellen. Meaning... dat het goed is om altijd op een bepaald tijdstip naar bed te gaan en een rustgevende avondroutine te hebben.

"Een ontspannende en rustgevende avondroutine volgen is essentieel om de stress van de dag van je af te laten glijden en te ontspannen", vertelt Dr. Angela Holliday-Bell daarover.

Goede avondroutine hebben

Je snapt het wel, in de slaapkamer is er geen ruimte voor onrustgevende activiteiten. Elektronica en dergelijke bedoelen we dan, hé? Geen televisie, laptop en ook je iPad en telefoon kun je beter wegleggen voor een betere nachtrust. Vind je het moeilijk om een gezonde routine te creëren? Laat ons je dan helpen met déze tips!

  1. Begin op hetzelfde tijdstip aan je avondroutine (behalve bij uitzonderingen): Elke dag op dezelfde manier je slaaproutine beginnen is heel fijn voor je ritme. Je lichaam voelt na een tijdje namelijk aan dat het tijd is om rustig te worden en kan zich daardoor makkelijker klaarmaken voor de nacht. Houd dit een tijdje vol en merk dat je er echt beter van gaat slapen.
  2. Ruil TikTok en Instagram in voor een boek: Makkelijker gezegd dan gedaan, we know. Maar wel van groot belang! Verminder je schermtijd en ruil het in voor een boek, een meditatie of een journal. 
  3. Maak je slaapkamer een fijne plek om te slapen: Wanneer jouw kamer niet op en top cosy is, dan snappen we wel dat je minder geneigd bent beter te gaan slapen. Je omgeving is superbelangrijk voor hoe je je voelt, dus investeer daarom in een fijne environment. Zorg voor een lekker matras, een fijn kussen en natuurlijk ook een mooie pyjama.
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top