Health

Waarom je beter geen alcohol in de zon kan drinken

Waarom je beter geen alcohol in de zon kan drinken

Een lekker koud wijntje drinken in de zomer vinden we heerlijk, maar erg gezond is het blijkbaar niet. Van alcohol an sich wisten we dat natuurlijk al, maar alcohol drinken in de zon kun je al helemaal beter niet doen. Dit is waarom!

Alcohol drinken in de zon

Misschien heb je het zelf al eens gemerkt: in de zomer (en in de zon) word je een stuk sneller tipsy of zelfs dronken wanneer je een aantal glaasjes alcohol hebt gehad. Volgens Steven Biemans van het Trimbos-instituut, is er nog geen onderzoek naar gedaan, maar wel is duidelijk dat je meer kans loopt op uitdroging en sneller last kunt krijgen van duizeligheid als het warm is, zo zegt hij. 'Het kan best zijn dat mensen daardoor het gevoel hebben sneller dronken te worden'.

Kans op uitdroging

Sigrid Sijthoff, arts en eigenaar van verslavingsinstelling Kick your Habits, heeft er ook nog iets over te zeggen. Hij denkt dat de warmte wel meespeelt, maar dat het niet alléén daaraan ligt. “Als het warm is, krijg je sneller dorst en ga je meer drinken. En hoe meer je plast, hoe sneller je uitdroogt en dorst krijgt. En dus ga je bijvoorbeeld weer meer bier drinken”, legt Sijthoff uit. “Bovendien is de kans groot dat je meer gaat zweten en ook dat helpt je verder uitdrogen.”

Genoeg water drinken

Uitdroging is natuurlijk niet wat we willen zodra we een wijntje op het terras drinken. Het is daarom verstandig om er ook een glas water naast te houden. Ja, je moet dan misschien wel meer plassen, maar zo heb je niet alleen maar alcohol in je lichaam. Steven Biemans merkt ook op dat in de zomer mensen vaker (en langer) overdag op het terras zitten. "Hierdoor is de kans groter dat je minder gegeten hebt. Je maag is daardoor leger en de alcohol komt daardoor een stuk harder aan dan na een flink bord avondeten. De nacho’s of portie bitterballen om de trek op te vangen zijn vaak onvoldoende om een dergelijke piek te voorkomen.” Hmm, ergens wel begrijpelijk!

“Ons advies is om op warme dagen niet te drinken, het te houden bij één glas of in ieder geval te minderen. En als je besluit wel te drinken, probeer er dan in elk geval een glas water of fris naast te drinken.” Duidelijk!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top