Haarverzorging

Knappe mannen met een mini-mullet kapsel: waarom?

Knappe mannen met een mini-mullet kapsel: waarom?

Een nieuwe haarstijl voor mannen is in opmars: de mini-mullet. Maar waarom vinden we dit zo aantrekkelijk?

Mini-mullet

De mini-mullet is een korte en gestructureerde haarstijl die wel vaker wordt beschreven als een rockster vibe uit de jaren zeventig en tachtig. Anders dan een normale 'mullet', in het Nederlands 'matje' genoemd, is de miniversie een subtielere en meer ingetogen variant. Het kapsel lijkt aan de voorkant wat normaler, hoewel het iets langer is. De achterkant is lang en vaak verwilderd. De spreuk die bij dit kapsel hoort is: 'business in the front, party in the back'.

Celebrity trends

Paul Mescal, acteur en bekend van onder andere The Great Gatsby, Normal People en Gladiator 2, is door de New York Post bekroond als meester van de mini-mullets. Toch gaan veel bekende acteurs, zangers en ondernemers mee met deze trend: mensen als Austin Butler en Paul Mescal waren de eerste bekende mensen die met de haarstijl in de media verschenen, maar zanger Harry Styles heeft deze stijl recent overgenomen, waarbij fans van de beroemde popzanger zelfs flauwvielen bij het ontdekken van zijn nieuwe kapsel.

Controversieel

Hoewel de haarstijl al een hele lange tijd bestaat, is niet iedereen er altijd enthousiast over geweest. Vooral vroeger vonden mensen het een kapsel voor de rebellerende jeugd, omdat het niet paste bij het nette beeld dat de jongeren moesten vasthouden van hun oudere generaties. In plaats daarvan kwamen ze in opstand met verschillende kapsels en kledingstijlen, waaronder het matje. Dit 'onverzorgde' kapsel paste in de jaren zeventig en tachtig bij de rockcultuur, iets wat sociaal niet helemaal geaccepteerd werd. Het kapsel werd door de jaren heen vaak toegepast, maar pas decennia later, in 2024, komt het matje weer terug.

Terugkerende trend

Zoals heel veel trends die we de afgelopen jaren zien, komt ook deze terug uit eerdere jaren. Zo hebben we bijvoorbeeld de mom jeans gehad, maar ook schoudervullingen, low rise broeken, gehaakte kleding, platform laarzen en de gehele Y2K look. Dit zijn allemaal trends die zich eerder al hebben laten zien, uit verschillende jaartallen. Niet alleen in kleding, maar ook make-up en haarstijlen komen trends terug. Denk bijvoorbeeld aan felle oogschaduw en de smokey-eye look, maar ook bubble braids en extra korte pony's. Trends bij vrouwen herhalen zich keer op keer, maar nu is het ook tijd om de mannen wat meer terug in de tijd te laten gaan. Mini-mullets zijn een spin-off van de originele, langere matjes, en we zijn enthousiast dat we ze weer vaker te zien krijgen.

Beeld: NL Beeld / Avalon
Deel dit artikel
Back to top