Gezichtsverzorging

Last van gezichtsbeharing? Zo haal je het makkelijk weg

Last van gezichtsbeharing? Zo haal je het makkelijk weg

Veel vrouwen kunnen erg onzeker worden door gezichtsbeharing. Of het nu gaat om donshaartjes of de meer zichtbare haartjes. De vraag blijft: hoe kom je hier vanaf? Gelukkig kan Trendalert hier wat mee. Hier zijn een paar oplossingen.

Hoe ontstaat ongewenste gezichtsbeharing?

In de menopauze neemt de kans gezichtsbeharing bij vrouwen vaak toe. Dit wordt ook wel de laatste menstruatie genoemd. Je lichaamt makt dan minder oestrogeen aan. Zo kan het ook zijn dat je hypertrichosis hebt. Dan is er sprake van overmatige haargroei op plaatsen waar normaal haren groeien, maar deze zijn vaak een stuk stugger. In het geval van hirsutisme groeien haren juist op plekken waar vrouwen normaal geen haarigroei hebben. Denk aan de borst, onderbuik of kin. Er zijn verschillende oorzaken voor het ongewenste gezichtshaar:

  1. Teveel aan testosteron: Elke vrouw heeft een kleine hoeveelheid testosteron in haar bloed. Sommige vrouwen hebben hirsutisme en dan krijgt het testosteron een te grote invloed. De huid of haarwortel reageert te sterk op normale hoeveelheden testosteron. Donkere haartjes kunnen ontstaan. 
  2. Medicijngebruik: Medicatie voor bijvoorbeeld epilepsie, reuma of endometriose, kan zorgen voor ongewenst gezichtshaar. Je hormoonbalans kan hierdoor verstoort raken. 
  3. Hormonale stoornissen: Een nieraandoening of hormonale stoornis kan zorgen voor gezichtshaar, omdat er meer mannelijke hormonen vrijkomen.
  4. Genetische factoren: Ook je genen kunnen voor gezichtsbeharing zorgen. Had je oma bijvoorbeeld wat meer haar? Dan is de kans een stuk groter dat jij dit ook hebt. 

 

Zo haal je gezichtsbeharing weg

Gelukkig zijn er verschillende manieren hoe je de vervelende haartjes kan weghalen of minder kan laten opvallen:

  1. Weghalen met wax of pincet: Ga eens naar de schoonheidsspecialiste en laat de haartjes wegplukken met een pincet of laat het harsen. Zo haal je de haartjes met wortel en al weg. Zo blijf je langer haarvrij. 
  2. Laserbehandeling: Met een laser vernietig je het haarzakje en daardoor zullen de haartjes niet meer teruggroeien. Weet wel dat je een paar keer moet laseren om resultaat te krijgen. Oh ja en er zit een prijskaartje aan vast. 
  3. Bleken: Huh bleken? Jazeker! Je kan de haartjes met een bleekmiddel lichter maken. Die vindt je bij de drogisterij. Weet wel dat je telkens de haartjes moet bijkleuren om uitgroei te voorkomen. 
  4. Afvallen: Heb jij mogelijk last van hirsutisme? Ga dan eens langs bij een arts. Vaak komt dit voor bij mensen met overgewicht. Spreek met je arts af hoe je op een gebalanceerde manier een gezond gewicht kan bereiken.
  5. Anticonceptie: Gezichtsbeharing kan ook komen door een hormonale disbalans. Je huisarts kan dan eventueel bepalen of je kan overstappen op een andere anticonceptiemiddel. Zo kan je hormoonspiegel weer een beetje in balans komen. 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top