Interior

Zelf binnenkozijnen schilderen: waar moet je rekening mee houden?

Zelf binnenkozijnen schilderen: waar moet je rekening mee houden?

Kan jouw interieur wel een frisse uitstraling gebruiken? Kijk dan eens naar de conditie van je houten binnenkozijnen. Wellicht heeft het een nieuwe lik verf nodig. Het schilderen van binnenkozijnen lijkt misschien een simpele klus, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor een duurzaam resultaat. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten om zelf je kozijnen te kunnen schilderen.

Goede voorbereiding is key

Voordat je überhaupt de verfkwast erbij past, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Maak de ruimte rondom de kozijnen zo leeg mogelijk en bescherm de vloer tegen verfspetters. Maak vervolgens de binnenkozijnen grondig schoon. Stof, vuil en vet kan er namelijk voor zorgen dat de verflaag niet goed hecht, wat natuurlijk zonde is van je harde werk. Maak het oppervlak daarna droog en controleer of er beschadigingen en oneffenheden zijn die je eerst weg moet werken, bijvoorbeeld met gebruik van houtvuller. Als alles in orde is, kun je het hout licht opschuren en de randen afplakken met schilderstape.

Juiste verf en kwasten

Het kiezen van de juiste verfsoort is een hele belangrijke stap. Voor een mooi en duurzaam resultaat kun je het beste kiezen voor een slijtvaste binnenlak die ook optimale bescherming biedt tegen huidvet. De Sikkens rubbol bl rezisto high gloss is bijvoorbeeld een perfecte keuze. Het is een watergedragen verf met een hoogglans afwerking. Schaf daarnaast verfkwasten aan van hoogwaardige kwaliteit om je klus soepel te laten verlopen. Goedkope kwasten kunnen haren loslaten en zo een hoop frustratie veroorzaken. Investeer daarom liever wat meer in professionele verfkwasten die je nog jaren met plezier kunt gebruiken.

Geduld is een schone zaak

Zodra je alles goed hebt voorbereid en de benodigdheden in huis hebt, kun je eindelijk beginnen met schilderen. Werk in dunne lagen en neem rustig de tijd. Het is verleidelijk om in één keer een dikke laag verf aan te brengen, maar zit zorgt voor druipers en een ongelijkmatige dekking. Laat de verf tussendoor ook goed drogen voordat je een nieuw laagje aanbrengt. Check op de verpakking na hoeveel uur het overschilderbaar is.

Aandacht voor afwerking en onderhoud

Ben je klaar met schilderen? Verwijder dan de afplaktape als de verf nog niet helemaal droog is. Zo zorg je namelijk voor strakke lijnen. Laat de verf vervolgens goed uitharden voordat je de kozijnen weer aanraakt en gebruikt. Om ook op de lange termijn te blijven genieten van een mooi resultaat, is het tot slot essentieel om je kozijnen regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte microvezeldoek en absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Deel dit artikel
Back to top