Health

Zo check je of jij je zorgverzekering goed op orde hebt

Zo check je of jij je zorgverzekering goed op orde hebt

In de laatste weken van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Dat biedt je een goede gelegenheid om eens na te lopen in hoeverre jij jouw zorgverzekering goed op orde hebt. Voldoet het pakket nog aan jouw behoeften? Misschien heb je behoefte aan een aanvullende polis en dan loont het zich de moeite om eens goed in het rond te kijken. Welke aanbieders zijn er en wat hebben zij je te bieden? In dit artikel lees je waar je op moet letten als je voldoende verzekerd wilt zijn zonder hiervoor te veel te betalen.

Overstappen loont vaak de moeite

Elke Nederlander is verplicht om tenminste een basiszorgverzekering af te sluiten. Wat wel en niet door de basisverzekering gedekt wordt, is door de overheid bepaald. We kunnen dus simpelweg stellen dat de basisverzekering inhoudelijk overal hetzelfde is. De premies zijn dat echter niet, dus het is zeker de moeite waard om te kijken waar je het voordeligste uit bent. Het is dus niet zo dat een goedkope zorgverzekering minder goed zou zijn. Wel kunnen persoonlijke ervaringen met bepaalde maatschappijen natuurlijk een rol spelen. Mensen die zelf een negatieve ervaring met een bedrijf hebben gehad, zijn sneller geneigd over te stappen naar een andere aanbieder.

Eigen risico

Ook het eigen risico is geen factor van betekenis als het gaat om het vergelijken van de basispremies. Dat eigen risico is namelijk voor iedereen gelijk, omdat het wettelijk is bepaald. Voor 2025 geldt, net als voor 2024, een eigen risico van 385 euro. Je bent dus aan zorgkosten altijd zelf eerst dat bedrag op jaarbasis kwijt, voordat de verzekeraar de resterende kosten dekt. Bepaalde vormen van zorg zijn hiervan uitgesloten. Zo hoef je voor een huisartsbezoek geen eigen risico te betalen. Dat de premies in hoogte verschillen, komt doordat elke verzekeraar zijn eigen risicocalculatie maakt. Zo was je voor een basisverzekering in 2024 gemiddeld 146 euro kwijt, terwijl bijvoorbeeld de premie voor het basispakket zorgverzekering bij Univé nog geen 140 euro bedroeg. Ook de hoeveelheid gecontracteerde zorgaanbieders voor bepaalde vormen van zorg speelt vaak een rol bij het bepalen van de premiehoogtes.

Jouw persoonlijke situatie

De dingen waarvan de overheid vindt dat jij er in elk geval voor verzekerd moet zijn, zitten in het basispakket. Hierdoor beschermt dit pakket jou tegen excessief hoge zorgkosten voor een aantal van de belangrijkste vormen van medische zorg. Maar elk mens is anders en jij hebt misschien behoefte aan zorg die een ander niet nodig heeft. Daarom zijn er aanvullende pakketten, waaraan elke verzekeraar op zijn eigen manier invulling geeft. Maak eens een lijstje voor jezelf van de medische zorg die je nu op jaarbasis ontvangt en probeer een inschatting te maken van waar je over een jaar behoefte aan hebt. Ga op zoek naar de kosten voor dergelijke behandelingen en bekijk dan welke verzekeringspolissen er zijn om die kosten te denken.

Kosten versus baten

Het is niet in alle gevallen rendabel om een aanvullende verzekering af te sluiten. De situatie verschilt van persoon tot persoon en is sterk afhankelijk van de vraag welke zorg jij precies nodig hebt en in welke mate. Een eenvoudig voorbeeld: je gaat elk half jaar naar de tandarts voor een controle en je onderhoudt je gebit zelf op uitstekende wijze. Aan tandartskosten ben je minder dan 100 euro per jaar kwijt. Een extra polis hiervoor afsluiten heeft weinig zin als de totale premiekosten meer dan 100 euro per jaar bedragen. Vaak ben je al snel het dubbele kwijt, maar je zou ook zelf geld apart kunnen leggen hiervoor.

Beeld: pexels
Deel dit artikel
Back to top