Het is zover: de nieuwe zorgpremies voor 2025 staan vast sinds 12 november. Net als elk jaar zijn er weer genoeg veranderingen te spotten. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste voor je uitgezocht. Welke trends rondom zorgverzekeringen voor het nieuwe jaar moet je niet over het hoofd zien? We kijken onder andere naar zorgtoeslag, zwangerschapsbehandelingen en de GGZ.
Vanaf 12 november kun je alle vergoedingen en premies voor 2025 vinden en vergelijken. Daarom is dit het perfecte moment om je zorgverzekering aan te passen of over te stappen. De premies veranderen elk jaar, dus wie weet ben je bij een andere verzekeraar voordeliger uit in het nieuwe jaar.
Ook als je niet wilt overstappen is zorgverzekering vergelijken een slimme zet. Het kan zijn dat je zorgbehoeften veranderd zijn, en je huidige dekking niet meer goed past. Dit kan twee kanten op werken:
Nog geen dekking: Misschien weet je nu al dat je volgend jaar extra zorg nodig zal hebben. Bijvoorbeeld omdat je zwanger probeert te raken, of omdat je een bepaalde operatie of behandeling moet ondergaan. Als je daar nu nog niet aanvullend voor verzekerd bent, is dit het moment om dat extra mee te nemen in je dekking.
Onnodige dekking: Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nu voor aanvullende zorg betaalt die je eigenlijk niet (meer) nodig hebt, zoals alternatieve geneeswijzen of extra fysiotherapiebehandelingen. Door dit tijdig aan te passen, ben je volgend jaar goedkoper uit.
De premie van de basisverzekering stijgt in 2025 gemiddeld met 11 euro. Dat komt neer op een zorgpremie van ongeveer 158 euro per maand. Expert zorgverzekeringen Mirjam Prins legt uit waarom: “De premie stijgt omdat onze zorgkosten blijven stijgen. Dit komt onder meer door vergrijzing en een toename aan chronisch zieken. We maken dus meer gebruik van verschillende soorten zorg. Daarnaast stijgt het loon van zorgmedewerkers. Die stijging van kosten zie je direct terug in je maandelijkse zorgpremie.”
Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming voor je zorgverzekering. In 2025 zal de zorgtoeslag naar verwachting meestijgen met de hogere premie. Dit geldt wel alleen voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen: tot 38.000 euro per jaar als alleenstaande en tot 48.000 euro samen. Ben je alleenstaand, zoals een student of alleenstaande ouder? Dan krijg je waarschijnlijk 6,50 euro meer zorgtoeslag per maand. Woon je samen? In dat geval ben je toeslagpartners en krijg je als huishouden 13 euro per maand meer zorgtoeslag.
Heb je een ernstige vorm van reumatoïde artritis? Reumatoïde artritis is een verzamelnaam voor verschillende gewrichtsaandoeningen.
Bij een ernstige vorm krijg je vanaf 2025 oefentherapie vergoed. Let wel op: je krijgt oefentherapie alleen vergoed als je ernstig functioneel beperkt bent. Ook als je COPD hebt krijg je vanaf 2025 alle behandelingen oefentherapie vergoed. Voorheen zat hier een maximum aan. Bij COPD-patiënten maakt het niet uit hoe ernstig de vorm van COPD is.
Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden in 2025? Vanaf volgend jaar valt het adviesgesprek voor prenatale screening niet meer onder de basisverzekering. Als zwangere word je in dit gesprek begeleid bij de keuze voor wel of geen prenatale screening. Met zo’n prenatale screening kun je er tijdens je zwangerschap al achter komen of je baby een lichamelijke afwijking of aandoening heeft.
Vanaf 2025 wordt het verkennend gesprek vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt als je psychische klachten hebt in combinatie met andere problemen, zoals schulden. Is er twijfel over de beste oplossing voor je mentale klachten? Met een verkennend gesprek kan je huisarts op tijd aan de bel trekken. Ook wordt sneller ontdekt welke hulp er nodig is. Naar verwachting zorgt dit voor kortere wachtlijsten en snellere, passende zorg.
Heb je last van post-COVID (Long COVID)? Per 1 juli 2024 verdween de vergoeding voor paramedische herstelzorg voor post-COVID-patiënten. Voor mensen die vóór deze datum al met een behandeling waren begonnen, gold een overgangsregeling tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 verdwijnt de vergoeding voor herstelzorg voor post-COVID-patiënten volledig uit het basispakket.
Niet alle herstelzorg verdwijnt: als je individuele paramedische zorg, zoals logopedie, volgt, kan dit vergoed blijven. Ook is er nog steeds een vergoeding voor COVID-zorg via het ziekenhuis of je huisarts.