Key item binnen de boyfriend trend, favoriet onder bloggers en vast onderdeel van iedere Chanel show; het zijn slechts enkele rollen die de blazer vervult. Wij nemen een kijkje naar de roots van dit classy kledingstuk!
Een tijdloos piece als de blazer zou eigenlijk in geen enkele kledingkast mogen ontbreken. Je geeft er een casual outfit wat meer klasse mee, je kunt 'm zó over een party dress dragen en voor een dagje werk is 'ie al-tijd goed. Op de fall-winter 2011 plankieren spotten we de populaire blazer dan ook in vele varianten, van ladylike peplum exemplaren in snoepkleurtjes tot op de mannengarderobe geïnspireerde jasjes, met of zonder bling.
Zo veel stijlen als de blazer tegenwoordig aanneemt, zo preppy en ietwat elitair was hij vroeger. Wij vertellen je alles over deze interessante transformatie!
Dolce & Gabbana, Peter Som en Viktor & Rolf fall-winter 2011
The Row, Marc Jacobs en Balmain fall-winter 2011
De blazer lijkt op het jasje dat onderdeel uitmaakt van een pak, maar is wat meer casual. Meestal wordt een blazer gedragen met een broek of rok die hier vooral niét bij matcht (als in: die niet uit exact dezelfde stof is gemaakt). Over het eerste gebruik van de term 'blazer' bestaan verschillende verhalen, waarvan er twee het meest populair zijn. De eerste vertelt over de roeiclub van St. John's College in Cambridge, in het begin van de 19e eeuw. Hun jasjes worden blazers genoemd, vanwege de 'blazing', felrode kleur.
De alternatieve geschiedenis heeft ook iets met water te maken: in 1837 krijgt de opperbevelhebber van het fregat (een type boot, formaatje giga) H.M.S. Blazer koninklijk bezoek krijgen van Queen Victoria. De kleding van zijn crew kan er naar zijn idee niet meer mee door, dus laat hij korte jasjes met fancy knopen maken voor zijn bemanning. Victoria is quite impressed door de jasjes en besluit dat alle Britse matrozen voortaan zo'n uniform à la Blazer moeten dragen.
Deze schattige meisjes vinden hun schoolblazer (nu nog) énig
Naast studenten en olijke matrozen dragen ook luchtvaartpersoneel, jachtliefhebbers, toptennissers en roeiclubs verplicht of geheel vrijwillig blazers. Door middel van kleur, patroon, knopen en eventuele badges wordt vaak aangegeven tot wat voor rang, club of jaar de drager behoort.
Echt in fashion wordt de blazer in de jaren twintig van de 20e eeuw, dankzij madame Coco Chanel. De veelal zwart-witte jasjes van haar hand zijn een chique optie voor de fashion forward dames uit die tijd. Nog steeds zijn de Chanel blazers enorm in trek onder jonge én minder jonge celebs. In de sixties en seventies beleeft de blazer een ware revival. Preppy persoontjes worden graag gespot in country side jasjes van Ralph Lauren en blazer loving bands als The Beatles en The Rolling Stones staan volop in de spotlights.
Coco Chanel in zelf ontworpen blazer
Chanel blazers uit de spring-summer 2008, fall-winter 2009 en spring-summer 2010 collecties
Celebs lopen nog steeds warm voor een kekke blazer, zoals Blake Lively (hier in Ralph Lauren spring-summer 2008)
En nu? We kunnen niet meer zonder de blazer! Kijk voor wat styling tips de kunst af van deze kleurrijke streetstyle queens.
Blazers op de kiek gezet door streetstyle fotografen Garance Doré, The Sartorialist, The Facehunter en Mr. Newton
Ook voor de feestdagen is een blazer ideaal. Ga bijvoorbeeld voor hemels wit, of glam je outfit op met wat glimmers op de mouwen!
Links: blazer in heel lichte crème met blinde haaksluiting, van Second Female (€ 99,95)
Rechts: zwarte blazer met pailletten op de mouwen, van Asos (€ 88,71)
Zeg eens eerlijk: hoeveel blazers heb jij in je kast hangen?
(Door: Joyce)