Zo klein als de minirok is, zo'n grote impact maakte dit kledingstuk in de sixties. Controversieel is het rokje inmiddels niet meer, maar nog steeds houdt de miniskirt ons, designers en andere fashion lovers flink bezig. Daarom gaan we deze week terug in de tijd met de minirok!
Hanneli Mustaparta
De minirok volgens Tommy Ton
In de jaren '60 is er veel gaande op cultureel en politiek gebied: vrouwen kunnen aan de pil, de Vietnam Oorlog is gaande in al z'n gruwelijkheid, de eerste mens huppelt zo licht als een veertje over de maan en de Beatles hysterie kent z’n hoogtepunt. Niet zo vreemd dus, dat er ook op modegebied iets revolutionairs staat te gebeuren: de 'geboorte' van de minirok.
Nog voor deze periode komt er hier en daar wel eens een vorm van de minirok bovendrijven. Zo dragen slaven en strijders in de tijd van het Oude Griekenland korte tunieken, in 1926 zet Joséphine Baker Parijs op z'n kop in haar bananenrokje en in de fifties komt de miniskirt wel voor in science fiction films. Toch is de minirok onlosmakelijk verbonden met het Swinging London van de jaren zestig en designer Mary Quant.
Weetje: Mary Quant vernoemt haar 'uitvinding' naar haar favoriete auto, de Mini. De naam is dus niet alleen gebaseerd op de extreem korte lengte van het kledingstuk.
Joséphine Baker
Mary Quant is halverwege de twintigste eeuw een designer zonder een professionele opleiding, maar mét een populaire kledingwinkel aan Kings Road, in Londen. In dit boetiekje, Bazaar, verkoopt ze eigen designs en vanaf 1964 dus ook de minirok. Het rokje ontwikkelt zich van een simpele straattrend tot een internationale hype, wat hoofdzakelijk aan Quant en haar muze Twiggy is te danken. Al heeft de verschijning van Jean Shrimpton in een witte mini dress van Colin Rolfe ook veel teweeg gebracht. Steeds meer jonge vrouwen zien de minirok als een bevrijding van de brave, tuttige kleding die ze van hun ouders en de rest van de maatschappij moeten dragen.
Maar daar houdt het rumoer niet op. Fransman André Courrèges legt een belangrijke rol weg voor de minirok binnen zijn Mod look, Yves Saint Laurent ontwerpt de korte Mondriaan jurk in 1965 en Paco Rabanne maakt een jaar later mini-jurkjes van plastic en metalen schijfjes. De minirok is haute couture geworden.
Weetje: Barbara Hulanicki van sixties label Biba heeft altijd beweerd dat zij de persoon is die de minirok als eerste heeft verkocht. Een partij ongewild gekrompen rokjes zou binnen no time zijn uitverkocht.
Mary Quant (helemaal rechts) met haar modellen in mini
Design van Paco Rabanne
Halverwege de seventies is de hype rondom de minirok flink afgenomen en vallen juist de midi- en maxi-exemplaren in de smaak. En tja, een kortere rok dan de minirok is niet echt een optie. Toch verdwijnt de mini in dat decennium niet helemaal uit het modebeeld; de rebellerende Debby Harry alias Blondie draagt 'm tijdens optredens, bij voorkeur uitgevoerd in zwart leer. Des te meer er mee kan worden gechoqueerd, des te beter.
In de jaren '80 en '90 is een korte(re) rok ook op de werkplek acceptabel. In de eighties wordt 'ie gecombineerd met brede schouders en tegen het eind van het millennium laten TV-sterren als Ally McBeal en Carrie Bradshaw uit SATC zien hoe je de minirok moet dragen.
Sarah Jessica Parker a.k.a. Carrie Bradshaw in minirok
En ja, zoals dat met zoveel items gaat, is ook de minirok nooit compleet van het podium verdwenen. Nog steeds zien we ieder seizoen weer sexy rokjes op de catwalks voorbij komen en ook modemeisjes blijven ze dragen. Dit kleine kledingstuk met grote impact is simpelweg een blijvertje.
Balmain, Dior en Alexander Wang FW11
Versace, Victoria Beckham en Dolce & Gabbana SS12
Streetstyle inspiratie, mede mogelijk gemaakt door Vanessa Jackman, All The Pretty Birds en Stockholm Streetstyle
Heb je zin gekregen om minirokjes in te slaan? Hierbij doen we alvast twee shop suggesties!
Links: zwart-wit rokje in sixties style van Moschino Cheap & Chic (€ 91,20) via My Wardrobe
Rechts: leren rokje met ritsen van Alice by Temperley (€ 126,-) via My Wardrobe
Draag jij wel eens een minirok?
(Door: Joyce)