Wij zijn dol op eten maar niet op wat er daarna kan gebeuren: regelmatig hebben we last van een opgeblazen gevoel na een heerlijk maaltje. Als je niet teveel hebt gegeten, bijzondere combinaties hebt gemaakt en als het eten niet over datum was, dan is er nog iets anders waar je op kunt letten.
Van sommige groentes krijg je nou eenmaal sneller een opgeblazen gevoel dan andere. Welke negen varianten je zou moeten mijden of extra op zou moeten letten? Lees dit hieronder!
We beginnen maar even met de meest voor de hand liggende. In uien zit een bepaald soort suiker, fructaan, wat ons lichaam niet goed kan verwerken met als gevolg een opgeblazen gevoel.
Bonen en linzen zijn heerlijk maar ook dit type groente bevat suikers en vezels die het lichaam slecht verwerkt. Als dit in je dikke darm terecht komt, gaat bacteriën eraan eten met als gevolg een opgeblazen gevoel. Hoe vaker je bonen en linzen eet, hoe beter je ertegen kan dus als je er echt dol op bent dan weet je wat je te doen staat.
Broccoli is super gezond maar kan helaas ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. In de groente zit namelijk de suiker raffinose, wat je lichaam niet kan afbreken. Hack: voeg een beetje citroensap toe want dan kunnen je darmen het ineens een stuk beter aan!
Ook erwten zijn niet een fijne groente voor je lichaam om te verteren. Om ervoor te zorgen dat dit wel snel gebeurt, kun je erwten combineren met een graan dat je lichaam wel goed aan kan zoals quinoa of rijst.
Bloemkool behoort net als broccoli tot de kruisbloemige familie en je raadt het al: ook deze groente kan je lichaam wat lastig aan. Door bloemkool te koken, wat je waarschijnlijk wel doet, wordt het verteringsproces wel wat makkelijker gemaakt.
Ook in paddestoelen zit de suiker raffinose dat gaat fermenteren in de dikke darm. Het gevolg? Flink wat gas...
Het is heerlijk in een salade of van de barbecue maar als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel, dan moet je ook mais laten staan. In de groente zit een type koolhydraat dat je lichaam moeilijk kan verteren.
Vooral in rauwe staat is deze bladgroente een vervelende om in je buik te hebben. Door het type vezels wat erin zit, kun je buikpijn krijgen en de oligosacchariden erin zijn een uitdaging voor je vertering. In een smoothie is het al beter: tijdens het pureren van de spinazie is al een deel van de uitdaging voor het verteringsproces verloren gegaan.
Wist je dat groene paprika eigenlijk gewoon onrijpe paprika is? Vandaar ook de bittere smaak. Uiteindelijk zal de paprika geel, oranje of rood kleuren waardoor het al een stuk beter te verwerken is voor je lichaam. Echt makkelijk wordt het alleen nooit dankzij de stugge schil van de groente.