Een jetlag hebben is nooit fijn. Je voelt je leeg, moe en bent tot niks in staat. Heeft een jetlag eigenlijk altijd te maken met het tijdsverschil? Of wordt het ook veroorzaakt door andere invloeden? En wat doet die jetlag nou eigenlijk met het lichaam? Wij vonden dat het tijd werd om dit eens voor jou op een rijtje te zetten.
Die vervelende jetlag kan zich op verschillende manieren uiten. De volgende symptomen komen het meeste voor.
- Het is lastiger om je te concentreren
- Je kunt niet slapen en/of wakker worden
- Je bent duizelig
- Je voelt je anders dan normaal, een beetje ‘vreemd’
- Je bent enorm moe, zowel bij de reis als bij thuiskomst
- Je kan het idee hebben dat je op een boot zit
Waar een jetlag voornamelijk mee te maken heeft, is de verandering in het bioritme. Het bioritme is eigenlijk hetzelfde als het slaap-waakritme en wordt ook wel de biologische klok genoemd. Het is een ritme dat je lichaam vasthoudt wanneer het om hormonen produceren gaat. Zo word je eens per 24 uur moe en krijg je eens per 24 uur het impuls om wakker te worden. Het bioritme is niet zo gedetailleerd. Het kan namelijk zo zijn dat je er weinig van merkt als de klok een uurtje achteruit of vooruit gaat maar bij grotere veranderingen merk je het zeker en krijg je er last van.
Stel jij hebt ’s nachts heerlijk geslapen, dan word je wakker en gaat op reis. Een paar uur daarna ga je weer slapen om in het ritme van de tijd in het andere land te komen. Voor je lichaam zal dit voelen als een onnatuurlijke actie. De hormonen in je lichaam zijn gewend aan een bepaald patroon. Dit patroon verstoren gaat niet even makkelijk en is ongezond.
Een jetlag heeft zeker andere omstandigheden die effect hebben. Stel jij gaat op reis naar een ver land, dan krijg je zeker niet alleen te maken met het tijdsverschil. Jij krijgt bijvoorbeeld te maken met een andere cultuur en waarschijnlijk ook een heel ander klimaat, om nog maar niet over de vele andere indrukken te praten die je opdoet. Ook dit heeft invloed op je jetlag.