Lifestyle

Zo kom jij van jouw ongezonde eetgewoontes af

Zo kom jij van jouw ongezonde eetgewoontes af

Dat suiker een verslavende werking heeft, weten we allemaal. Je wilt niet per se afvallen, maar simpelweg een wat gezondere leefstijl aannemen. Waarom lukt het dan telkens niet om van die slechte eetgewoontes af te komen? Wij helpen je erbij. 

Iedereen heeft wel een slechte eetgewoonte. Zo zijn mensen bijvoorbeeld verslaafd aan drop en eten ze dit de hele dag door. Andere mensen drinken veel frisdrank. Al deze gewoontes sluipen erin en worden een deel van je dagelijkse routine. Helaas zijn dit behoorlijke boosdoeners. Vaak heb je zelf niet eens door hoeveel suiker je met dit soort producten op een dag binnenkrijgt. 

Eetgewoontes

Wij, mensen, zijn dol op suiker. In veel producten zit dit duivelse goedje verwerkt. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit erin. Niet zo vreemd ook dat we massaal verslaafd zijn. Wij halen hier onze energie uit en het geeft ons een (tijdelijke) boost. 

Eetgewoontes ontstaan door een gebrek aan wilskracht. Dat ene chocolaatje bij de koffie in de avond is maar moeilijk te weerstaan. Eten gaat namelijk gepaard met emoties en de setting. Je zit na een lange dag werken heerlijk op de bank en kijkt naar de tv. Je voelt je comfortabel dus daar hoort wat lekkers bij. 

Doorbreek jouw gewoonte

Wil je af van jouw slechte eetgewoonte? Ontdek dan als eerst wat het is. Is het toevallig een bladerdeegsnack als je op de trein staat te wachten of even gaat tanken? Of is het toch dat chocolaatje in de avond? Zo zijn er nog veel meer snackmomenten op te noemen, maar allemaal even slecht voor ons lichaam (helaas). 

Stap twee is bewustwording. Op het moment dat jij op het perron staat te wachten en je de behoefte om te snaaien op voelt komen, moet er een belletje gaan rinkelen. Zorg dat je dit seintje in je hoofd omzet naar een andere handeling. Zodra jij de behoefte voelt om te grijpen naar jouw guilty pleasure, zorg dan dat je iets anders bij de hand hebt. Maak er bijvoorbeeld de gewoonte van om op die momenten wat water te drinken.

Vaak heb je tijdens deze snack attacks niet eens écht honger, maar ben je verveeld of voel je je bijvoorbeeld erg moe. Je brein denkt dan dat je iets nodig hebt, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Zorg op dit soort momenten dat je de lekkernij vervangt voor iets gezonds, denk aan worteltjes, een appel of een flesje water. Natuurlijk zijn er genoeg andere gezonde alternatieven

Onthoud: alles waar té voor staat is niet goed voor je, dus af en toe eens lekker snacken kan absoluut geen kwaad, maar doe het met mate.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top