Health

Waarom op je lippen bijten niet goed voor je is (en best een serieus probleem kan zijn)

Waarom op je lippen bijten niet goed voor je is (en best een serieus probleem kan zijn)

Je bijt vast wel eens per ongeluk op je lippen. Vaker nog heb je het niet eens door dat je op je lippen of de binnenkant van je wang aan het bijten bent. Misschien is het een soort zenuwtik geworden die je meer doet als je gestresst bent.

Grote kans dat je dat niet direct doorhebt bij jezelf, maar na het lezen van dit artikel hopelijk wel. Dit is namelijk waarom op je lippen bijten niet goed voor je is (en het soms best een serieus probleem kan zijn). 

Lipbijten kan ook met angst te maken hebben

Op je lippen bijten lijkt onschuldig, maar het lijkt best wel op dwangmatig gedrag als je het voortdurend doet. Daarom komt lipbijten ook vaker voor bij mensen die last hebben van stress of angst. Bijt je bijvoorbeeld vaker op je lippen als je meer stress hebt? Dat is niet zo gek, want zo'n repeterende gewoonte kan rustgevend werken net als bijvoorbeeld op je wang bijten of - erger - je haar uitplukken. Geen hele goede gewoonte dus... 

Naast dat het vooral niet fijn is voor jezelf, zeker als je op je lippen én op je wangen bijt, is het lichamelijk natuurlijk ook niet fijn. Door de pandemie zien tandartsen ook vaker mensen die chronisch op hun wang of lippen bijten. Niet zo gek, want door de pandemie hebben meer mensen stress door de steeds veranderende maatregelen. Maar ja, dat bijten kan helaas wel leiden tot pijnlijke, rode zweren aan de binnenkant van je mond. 

Dit kun je doen als je veel op je lippen of wangen bijt 

1. Wees er bewust van

De eerste stap is bewustwording. Meestal bijt je namelijk totaal onbewust op je lippen of je wangen. Let er dus voortaan extra op.

2. Ontstress op een andere manier

Doe je het tijdens het werken als je gestresst bent? Probeer het dan te vervangen voor een andere gewoonte - denk: in een stressbal knijpen of even diep in- en uitademen om te ontstressen.

3. Last van angst en heftig lipbijten? Onderneem actie

Als het heel heftig is, kun je het beste langs je huisarts gaan. Hij of zij kan je doorsturen naar een psycholoog. Ook een bezoek aan de tandarts kan niet verkeerd zijn, omdat het ook invloed heeft op de gezondheid van je mond.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top