Denk je na over het vragen van een salarisverhoging, maar word je bij de gedachte zelf al misselijk? Het kan super spannend zijn om naar jouw werkgever te stappen om aan te geven dat jij meer wilt verdienen. Er zijn een aantal tips die jou op dit gesprek kunnen voorbereiden.
Dit is hoe jij het vragen naar een loonsverhoging het beste aanpakt.
Er zit een groot verschil tussen het willen van een loonsverhoging en het verdienen ervan. Als jij je sterk wilt maken voor het krijgen van meer salaris, kun jij het beste in de tweede categorie vallen. Wat voor werk heb jij in de laatste maanden geleverd dat heeft bijgedragen aan het succes van het bedrijf? Kies tenminste drie belangrijke prestaties waar jij naar kan verwijzen. Op deze manier zal jij je baas makkelijker overtuigen dat jij het hebt verdiend.
Probeer jouw werk uit te drukken in data. Heb jij bijvoorbeeld gezorgd voor een bepaald aantal nieuwe klanten of heb jij een bepaalde taak efficiënter kunnen maken? Leg deze cijfers voor aan jouw baas om jouw loonsverhoging te verdedigen.
Weten dat je meer wilt verdienen is niet genoeg, je moet ook weten hoeveel loonsverhoging je precies wil. Jouw werkgever gaat hier vast en zeker naar vragen. Je hoeft geen exact bedrag te noemen, maar wees voorbereid om een bepaalde range te benoemen. Hoeveel je vraagt, is aan jou. Als jij je zorgen maakt dat jij onredelijk veel gaat vragen, dan is het vragen om tussen de drie en vijf procent salarisverhoging vrij normaal. Je kunt ook onderzoek doen naar concurrerende salarissen in jouw regio om een beter beeld te krijgen naar hoeveel je kan vragen. Kennis is macht!
Timing is belangrijk. Zit het bedrijf net in het midden van een reorganisatie? Zijn er recent werknemers ontslagen of is er sprake van een ander soort van instabiliteit? Ben jij er net pas een paar maanden of heb je net al een salarisverhoging gekregen? Dan is het misschien niet het beste moment om naar jouw werkgever te stappen.
Dit is een serieus gesprek waarbij jij de volle aandacht nodig hebt van jezelf en jouw manager. Het is niet zomaar iets wat jij kan opbrengen in een gesprek tijdens het halen van koffie. Het meest gebruikelijke moment om te vragen om een loonsverhoging, is tijdens jouw functioneringsgesprek. Heb jij die net gehad en heb jij het idee dat jij er nu om moet vragen? Plan dan een meeting in met jouw werkgever zodat jullie rustig de tijd hebben om een productief gesprek te hebben.
Iedereen wil wel meer verdienen, maar waarom verdien jij het specifiek? Zoals we al eerder hebben benoemd, jouw verzoek heeft het meeste impact wanneer jij jouw prestaties benadrukt. Benadruk jouw emoties niet als uitleg, maar focus juist op hoe jij waardevol bent voor het bedrijf. Jij zal jouw baas makkelijk overtuigen als jij je hier aan houdt.
Oefen het gesprek voor de spiegel of met een vriend(in). Wanneer jij duidelijk hebt wat jij precies gaat zeggen, in verschillende scenario's, zul jij je rustiger voelen voor dit zenuwslopende gesprek. Geef jezelf meer zelfvertrouwen door voorbereid te zijn.
In een ideale wereld krijg jij precies de loonsverhoging waar jij naar vraagt. Helaas is de realiteit soms anders, wees voorbereid om een "nee" te horen en hoe jij daar mee om gaat. Is er misschien iets anders waar jij om kan vragen? Bijvoorbeeld om meer flexibele werktijden of om meer vakantiedagen? Of ga je simpelweg je baas bedanken voor het gesprek? Je wil het liefste positief denken, maar je voorbereiden op afwijzing is de beste manier om een onderhandeling aan te gaan.
Succes!