Mama

Hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent?

Hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent?

Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet of weinig tot je nemen als je zwanger bent, zoals koffie. Het is heerlijk om je dag te beginnen met een dampende latte macchiato, maar toch is het misschien beter om zo'n bakkie tijdens je zwangerschap even over te slaan. Lees hieronder hoe dat precies zit.

Wat is cafeïne?

Over het algemeen wordt koffie gedronken vanwege het ingrediënt cafeïne. Dit zorgt voor een oppeppend effect. Het is een stofje dat via voedingsmiddelen in je bloed terechtkomt. Na het drinken van zo'n dampend kopje zou je een hoger concentratievermogen en meer alertheid kunnen ervaren. Vandaar dat het zo’n populair drankje is om tijdens je werk te drinken. Of ’s ochtends, als je de dag fris wilt beginnen en iets nodig hebt om je wakker te schudden. Ondanks al deze positieve invloeden heeft het ingrediënt ook zo z’n nadelen. Het kan rusteloosheid en slapeloosheid veroorzaken. Ook hoofdpijn is een kwaaltje dat er wel eens mee samenhangt. Vooral het moeite krijgen met in slaap vallen is niet echt een gunstige bijkomstigheid wanneer je zwanger bent.

Hoeveel koffie kun je drinken als je zwanger bent?

Bland en NHS raden aan om de cafeïne van inname te beperken tot een veilige hoeveelheid. Houd het zoveel mogelijk bij één en hooguit twee kopjes per dag. Meer dan 200 mg zou te veel zijn. Drink je een sterke kopje? Houd het dan bij slechts eentje in de ochtend. Te veel cafeïne zou verband hebben met een mogelijk te laag geboortegewicht en andere complicaties. Dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Dus, probeer dat extra bakkie te laten staan.

Waarom moet de inname van cafeïne gelimiteerd worden?

Tijdens je zwangerschap beïnvloedt je dieet natuurlijk je baby. Het drinken van koffie heeft dan ook een zeker effect. Gehydrateerd blijven is erg belangrijk als je zwanger bent en koffie staat er nou juist om bekend dat het vocht afdrijft. Vandaar dat het belangrijk is om rekening te houden met de hoeveelheid cafeïne per kopje. Om zeker te weten dat je koffie inname geen invloed op je baby heeft, kun je er ook voor kiezen om helemaal te stoppen met cafeïne. Zo hoef je niet steeds uit te rekenen of je wel onder de 200 mg per dag bent gebleven. Om wel nog de smaak van koffie te ervaren, kun je overstappen naar een decaf variant. Let er wel op dat sommige decaf producten nog steeds een kleine hoeveelheid cafeïne bevatten. Hetzelfde geldt voor zwarte thee. Hier zit theïne in. De naam doet het lijken dat de twee begrippen van elkaar verschillen, maar dit zijn twee precies dezelfde stoffen.

Ook interessant: feit of fabel: is een enig kind eenzaam?

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top