Er bestaan veel verschillende soorten van anticonceptie. De pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje, de barrièremethodes en sterilisatie. Het condoom en de anticonceptiepil zijn de bekendste. Een iets onbekendere anticonceptie is het hormoonstaafje. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.
Een hormoonstaafje is een soepel, dun staafje van vier centimeter dat in de onderkant van je bovenarm wordt geplaatst. Het staafje kan drie jaar blijven zitten en is erg betrouwbaar. Dit houdt in dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van het hormoonstaafje, heel klein is. Per jaar worden er van de duizend vrouwen met het staafje, minder dan vijf vrouwen tóch zwanger. Gedurende de drie jaar is het gebruik van andere anticonceptiemiddelen niet per sé nodig. Weet wel dat het staafje geen soa’s tegenhoudt.
In het hormoonstaafje zit één hormoon, genaamd progestageen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt, waardoor je niet zwanger kunt worden. Daarnaast zorgt progestageen er ook voor dat het slijm aan de baarmoedermond dikker wordt. Mocht er toch een eicel vrijkomen, kan deze zich daardoor niet nestelen in de baarmoeder. Tegelijkertijd zorgt dat slijm in de baarmoedermond er ook voor dat het zaad van de man er minder goed doorheen kan.
Net zoals bij de meeste andere soorten van anticonceptie, kunnen er ook bij het hormoonstaafje bijwerkingen optreden. De nadruk ligt op ‘kunnen’, want gelukkig heeft niet iedereen daar last van. Daar komt bij dat deze bijwerkingen, mocht je er last hebben, meestal binnen drie maanden verdwijnen. De mogelijke bijwerkingen zijn: hoofdpijn, pijn je in je borsten, acne, haaruitval en/of lichte invloed op je stemming.
Een ander nadeel van het staafje is dat je menstruatiecyclus de eerste maanden onregelmatig kan zijn. Een voordeel is dat dit (waarschijnlijk) niet lang zal duren. Daarna houd je, zolang je het staafje inhoudt, onregelmatig een beetje bloedverlies of je ongesteldheid verdwijnt compleet.
Lees ook: Toch zwemmen wanneer je ongesteld bent? Zo doe je dat het slimst
Het is belangrijk om goed met je huisarts te bespreken of het hormoonstaafje voor jou geschikt is. In sommige gevallen is het staafje minder geschikt. Bijvoorbeeld als je geen prik wilt om het staafje te plaatsen. Of als je geen sneetje in je huid wilt om het staafje eruit te halen. Ook wanneer je borstkanker hebt of hebt gehad, drager bent van het borstkanker-gen BRCA1 of BRCA2 of als er veel borstkanker in de familie voorkomt is het staafje minder geschikt.
Het plaatsen van het hormoonstaafje wordt gedaan door de huisarts. Meestal wordt deze geplaatst tussen de eerste en vijfde dag vanaf het begin van je ongesteldheid. Als het staafje op een andere dag wordt geplaatst, kan het zijn dat je eerst een zwangerschapstest moet doen om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. Daarbij komt dat je dan de eerste zeven dagen na het plaatsen een condoom moet gebruiken tijdens de seks.
Na drie jaar moet het hormoonstaafje eruit. Hou dit zelf goed bij, je moet namelijk zelf een afspraak maken.