Slapen is heerlijk. Vooral na een lange dag kun je eigenlijk niet wachten om al je kleren uit te trekken en direct het bed in te duiken. Toch gaan we soms later dan goed is naar bed, want: Netflix is nog best wel verleidelijk. Je haalt dan misschien je acht uur slaap niet elke dag - en dat is minder erg dan je denkt. Het is namelijk minstens zo belangrijk om elke dag genoeg diepe slaap te krijgen.
Lees ook: Onderzoek: kun je beter slapen als single of in een relatie?
Zoals je misschien wel weet, doorloop je elke nacht verschillende slaapcycli. We kennen allemaal de belangen van genoeg slaap krijgen, maar de voordelen van één slaapfase in het bijzonder wordt nog wel eens vergeten, namelijk: diep slapen. Fun fact dat diep slapen eigenlijk bijna net zo belangrijk als langdurig tukken (het liefst 7-8 uur per dag). Dit is waarom.
De fase diepe slaap is onderdeel van de kernslaap en vormt daarmee een kwart van je totale slaap. En dat is maar goed ook, want diep slapen is cruciaal voor het herstel van je hersenen en herstel op cellulair niveau. Volgens slaapcoach Irma Leijten "worden alle cellen dan gerepareerd, het imuunsysteem wordt versterkt en doen we in de diepe slaap alle energie op voor de volgende dag." Ook is het een super belangrijke fase wanneer je ziek bent, diepe slaap helpt je om sneller te herstellen.
Om lekker moe te worden en diep in slaap te vallen hoeven sommige mensen niet veel te doen. Na een volledige werkdag bijvoorbeeld, kun je al helemaal kapot zijn, maar anderen hebben na het werk soms nog energie voor tien. Genoeg beweging is in ieder geval ook een important thing to do. Dertig minuten achter elkaar een vorm van beweging uitoefenen, maakt je lichaam sowieso moe en uiteindelijk helemaal ready voor een nacht in diepe slaap.
Een slaapfase duurt meestal zo'n anderhalf uur tot twee uur per nacht. Zo ook de diepe slaap-fase. Heb je bijvoorbeeld een slaapapp via je telefoon of horloge, dan zie je soms misschien dat je veel minder diep hebt geslapen. Grote kans dat je je dan ook helemaal niet uitgerust voelt. Andersom geldt hetzelfde voor als je misschien wel veel langer dan twee uur diep slaapt, je voelt je dan waarschijnlijk mega fit óf je was die avond ervoor ontzettend moe.