Het blijft lastig: precies genoeg in huis halen voor dat ene gerecht. Vaak heb je nét teveel over, en geen andere recepten om het voedsel voor te gebruiken. Weggooien is zonde, dus wij hebben een aantal tips om je voedsel langer te bewaren.
Als je citroensap nodig hebt, snijd je hem vaak doormidden en knijp je deze uit met de hand. De andere helft leg je weer terug in de koelkast, waarna je 'm vergeet en er pas achter komt als 'ie begint te rotten. Onze tip is dat je er een klein gaatje in kunt prikken en hier het sap uit kunt knijpen. Zo knijp je alleen het sap eruit wat je nodig hebt, zonder dat je citroen bederft.
Op alle producten staat een TGT- of THT-label. Deze afkortingen lijken enorm op elkaar, waardoor we in de war raken bij de betekenis van de stickers. THT staat voor 'ten minste houdbaar tot', wat betekent dat het voedsel nog wel een tijdje goed is na de datum op de verpakking. Gebruik hierbij je zintuigen: ruik, kijk en proef of een product nog goed is. Bij TGT kun je het niet langer dan de houdbaarheidsdatum bewaren, omdat TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Gooi het voedsel dan ook echt weg als het deze datum bereikt.
Veel bladgroenten en fruit kun je langer bewaren door ze in koud water te leggen. We zijn vaak geneigd producten in de koelkast te leggen (of in een fruitschaal), waardoor we na een week al niets meer aan de producten hebben. Leg het daarom in een kom met koud water en plaats dit in de koelkast. Zo kun je je groente en fruit wekenlang bewaren.
Zorg ervoor dat je keuken op orde is. Ga je voorraadkast door om te kijken welke producten bijna over de datum gaan en probeer aan de hand van die producten te plannen wat je deze week gaat eten. Leg het oudste voedsel vooraan en zet de nieuwste producten achter in de kast. Zorg er daarnaast voor dat je koelkast op 4 graden celsius staat, want zo blijft je voedsel het langst houdbaar. Zoek ook eens op welke producten waar in de koelkast moeten staan voor optimale houdbaarheid.